Region 26.08.2020.

PREMIJERKA NA DEDINJU: Vila Jovanke Broz renovira se za Anu Brnabić

ČITANJE: 2 minute

Vila na Dedinju u kojoj je Jovanka Broz živela više od tri decenije, renovira se od prošle godine, iako se u nju decenijama praktično nije uopšte ulagalo. Sada se radovi privode kraju, a nezvanično njihov rok je 3. septembar. Odmah potom, u kuću bi trebalo da se useli premijerka Ana Brnabić. Iz njenog kabineta to nije potvrđeno, ali je u generalnom sekretarijatu Vlade portalu nova.rs rečeno da se vila planira za boravak budućeg premijera.

Vila u kojoj je živela Jovanka Broz propadala je za vreme njenog života, ali i punih šest godina nakon njene smrti. Sve do kraja prošle godine.

Tada su počeli radovi na njenoj sanaciji i preuređenju. Kako su nam radnici rekli, rok za završetak je 3. septembar, a u vilu prekoputa Belog dvora bi trebalo da se useli predsednica Vlade Ana Brnabić. Krajem prošle godine direktor Republičke direkcije za imovinu rekao je medijima da se vila od 750 kvadrata na Dedinju sređuje kao reprezentativna državna vila, da se rade sanacija krova i fasade, ali i unutrašnji radovi.

Jovanka Broz je preminula 20. oktobra 2013. godine. Ovde je živela pune tri decenije, od kada je iseljena iz svog i Titovog doma, u Užičkoj 15. Država joj je ustupila smeštaj u ovoj vili, ali u zgradu nije ulagala. Zbog toga se ona žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava i na hladnoću.

Procene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika, vredi oko četiri miliona evra, piše N1.

Ranije je rečeno da će zbog toga vilu ponuditi ili na prodaju ili dati u zakup nekome ko je raspoložen da u nju u uloži novac i renovira je. Nekoliko zemalja bilo je zainteresovano za baš ovakve objekte za potrebe svojih diplomatskih predstavništava, ali po svemu sudeći ova vila će udomiti trenutnu premijerku.

Koliko je ukupno novca potrošeno za njeno uređenje ne znamo, ali znamo da je država planirala iz budžeta da izdvoji najmanje 34 miliona dinara.

Direkciju za javnu imovinu pitali smo koliko je ukupno novca za obnovu vile potrošeno do sada, da li je i kome vila data u zakup ili je prodata, kada i na koji način je izabran zakupac, ali i pod kojim uslovima je vila izdata. Međutim, iz Direkcije dobili smo odgovor da se za sva pitanja obratimo Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, jer je Vlada krajem 2019. godine posebnim zaključkom zadužila Upravu da brine o vraćanju u život ove vile.

Vila na Dedinju dobila je potpuno novi izgled. Verovatno uskoro i nove stanare.

Potvrdu da se vila sređivala za premijerku Anu Brnabić iz njenog kabineta nismo dobili, ali je rečeno da “nikakva odluka o tome koji će objekat koristiti naredni predsednik Vlade nije doneta”, kao što nije poznato ni ime mandatara za sastav nove Vlade.

(SB/banjaluka.net)