Vijesti 15.04.2017.

Premijerka posjetila Dom ”Rada Vranješević”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas Dom za nezbrinutu djecu ”Rada Vranješević” u Banjaluci i povodom vaskršnjih praznika poklonila mališanima komplete posteljine.

Cvijanovićeva je navela da je zadovoljna dobrom organizacijom ove ustanove, koja im veliki značaj u brizi o mališanima koji nemaju roditeljski dom.

“Ovdje su smještena djeca svih uzrasta, te sam zadovoljna kako se vaspitači ponašaju i brinu o njima”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon posjete Domu.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske je u prethodnih nekoliko godina uložila više od devet miliona KM u Ustanovu, te je briga institucija vidljiva.

“Osim ulaganja, važne su i druge aktivnosti koje preduzimamo zajedno sa Upravom Doma. Suština je obezbijediti adekvatne uslove za djecu koja nemaju roditeljski dom i u tom smislu je ova ustanova na visini zadatka”, kaže Cvijanovićeva.

posjeta domu rada vranjesevic

Ona je istakla da je Dom zajednička briga Vlade, ali i opština koje učestvuju u sufinansiranju, te da je važno da se naprave reprogrami dugovanja, kako ne bi došlo do blokade Ustanove.

“Posebno želim da zahvalim donatorima koji godinama brinu i pomažu Dom u nabavci hrane, odjeće, obuće, knjiga i svega što je ovoj djeci potrebno. Time se pokazuje kolika je veza između ljudi koji imaju dobre namjere i ove institucije”, naglasila je Cvijanovićeva.

Direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut irazio je zadovoljstvo što se Cvijanovićeva svake godine za vrijeme vaskršnjih praznika sjeti ovih mališana i izdvoji vrijeme za njih.

Kajkut kaže da su u toku aktivnosti u vezi sa rješavanjem dugova lokalnih zajednica prema ovoj ustanovi, koji predstavljaju veliki problem u funkcionisanju Doma.

“Razgovarali smo sa načelnicima opština koje imaju dugovanja više od 20.000 KM, te smo uspjeli da dogovorimo određene reprogame, pa se nadam da ćemo u toku ove godine poboljšati naplatu”, dodao je Kajkut.

zeljka cvijanovic

On je rekao da tri korisnika ove godine napuštaju Dom, te izrazio nadu da će se uz pomoć Vlade i resornog ministarstva ovim mališanima nakon završene škole pomoći u pronalaženju posla.

“Trenutno imamo 95 korisnika, te je blago povećan broj djece u odnosu na prošlu godinu. Imamo i pet studenata, kao i pet beba”, kaže Kajkut.

(Agencije)