Magazin 23.05.2019.

PREMIJERNO PREDSTAVA “PEĆA I VUK”: Djeca će naučiti da slušaju, razumiju i vole simfonijsku muziku

ČITANJE: 3 minute

Premijera predstave „Peća i vuk“, nastaloj prema simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjevaj, u režiji Biserke Kolevske biće premijerno izvedena u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci, u petak, 24. maja u 19 časova.

Prema riječima rediteljke „Peća i vuk”  je jedna neobična, muzička priča, koju je napisao veliki ruski kompozitor Sergej Prokofjev. Kao i svaka priča, i ona ima svoje junake, a ovdje su junaci instrumenti simfonijskog orkestra.

Kako bi ih djeca prepoznala, instrumente će predstavljati glumci u ulogama dječaka Peće, njegovog djeda, lovca i različitih životinja kao što su patka, ptičica, miš, mačak, i naravno, vuk. Kroz priču o susretu dječaka i vuka, ali i kroz lijepe slike djeca će naučiti da slušaju, razumiju i vole simfonijsku muziku,  što je i bio cilj i želja velikog Prokofjeva. U predstavi igraju glumci Dječijeg pozorišta RS: Ana Anđelić, Božana Bijelić, Zorana Šuman, Đurđa Vukašinović Babić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Dragan Vučić, Duško Mazalica i Đorđe Janković.

Biserka  Kolevska vjeruje da je muzika je riječ duše. Ona može da te podigne i da ti da nadu, da te razveseli, da te odvoji od realnosti. Njen govor razumije svako ko ima srce. Ne postoji razlika kojim jezikom ko govori i koliko ko ima godina… Ona spaja ljude. Smijeh, muzika, stvara čovjeka. Zato je veoma važno da i djeca i odrasli nauče da slušaju klasičnu muziku. I da je zavole. Kolevska je istakla da je možda i najteži zadatak na pipovjedaču, Dušku Mazalici, koji treba da privuče pažnju djeci, pokaže im kako zvuče pojedini instrumenti i usmjeri ih tokom predstave, da zvuk tih instrumenta i prepoznaju.

Kolevska je ovogodišnja dobitnica Plakete grada Banjaluka za svoj doprinos kulturi.

Još jedna umjetnica iz Bugarske, ostavila je neizbrisiv trag u predstavama Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Riječ je o scenografu i kostimografu Svili Veličkovoj, koja je, osim rada na ovoj predstavi, zajedno sa Kolevskom postavila na scenu i predstave „Tužni princ“, „Čarobna frula“, „Princeza na zrnu graška“ i „Odisej – San o povratku“ koje su Dječijem pozorištu donijele brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Duško Mazalica, glumac DPRS, vjeruje da je „Peća i vuk“ autentična predstava koja ima svoju likovnost i izražajnost, a uz glumce i karakter lutaka Svile Veličkove će, kao cjelina, dati novi utisak i novu dimenziju i s nadom da će privoliti djecu da malo drugačije, sadržajnije i ljepše slušaju klasičnu muziku.

Ljiljana Labović Marinković, v.d. direktora Dječijeg pozorišta RS poručila je na današnjoj konfereniji za novinare da je ova predstava još jedan dokaz da se nacionalni teatar za djecu ozbiljno bavi promišljanjem repertoara i da ima za cilj promovisati vrhunskih vrijednosti, obrazovati i edukovati djecu i baš kao što je i davne 1936. godine Centralno dječie pozorište iz Moskve, sa istim ciljem, od Sergeja Prokofjeva poručilo ovu simfonisjku bajku.

– Ponuda ovog nacionalnog teatra iz Moskve da stvori komad koji bi imao edukativni karakter u smislu da kultiviše muzički ukus namlađih, bila je toliko impresivna da je ovaj ruski umjetnik, jedan od najvećih kompozitora 20. vijeka djelo je napisao za samo četiri dana – podsjetila je ona.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole „Vlado Milošević“ istakao je da je bilo zadovoljstvo sarađivati sa DPRS jer, kroz ovu predstavu, Dječije pozorište na svojevrstan način pomaže u misiji Muzičke škole da djecu uvede u pravi muzički svijet i da ih nauči da poštuju prave muzičke vrijednosti.

– Djeca su danas izložena uticajima drugih pravaca koji negativno utiču na njihovo odrstanje, iako je već poznato i dokazano da klasična muzika pozitivno utiče na razvoj i maštu djeteta, tako da zajedničkim snagama, Muzička škola i Dječije pozorište RS, ovom predstavom nastoje da najmlađe izvedu na pravi put- zaključio je Jovanić.

(Srpskainfo)