Svijet 31.12.2022.

Preminula Barbara Volters

ČITANJE: 1 minuta

Barbara Volters, jedna od najpopuarnijih novinarki na američkoj televiziji, prva žena voditeljka večernjeg informativnog programa američke mreže Ej-Bi-Si, umrla je u 93. godini, saopštila je njena dugogodišnja kuća Ej-Bi-Si Njuz.

Voltersova, koja je 1997. godine kreirala popularni ženski tok-šou Ej-Bi-Si Vju, umrla je u svom domu u Njujorku, potvrdio je Robert Iger, šef matične kompanije ABC Volt Dizni ne navodeći okolnosti njene smrti, prenosi Rojters.

“Barbara je bila prava legenda, pionir ne samo žena u novinarstvu, već i samog novinarstva”, napisao je Iger na Twitteru.

U svojoj medijskoj karijeri dugoj pet decenija, Voltersova je intervjuisala niz svjetskih lidera, uključujući kubanskog predsjednika Fidela Kastra, Britanku Margaret Tačer, libijskog lidera Moamera Gadafija, iračkog predsjednika Sadama Huseina, ruske predsjednike Borisa Jeljcina i Vladimira Putina, kao i sve američke predsjednike i prve dama od Ričarda i Pit Niksona.

“Pitala sam Jeljcina da li je previše pio, a Putina da li je ubio nekoga”, rekla je Voltersova u intervjuu za Njujork tajms 2013. godine i potvrdila da su joj ruski predsjednici na oba pitanja odgovorili odrično, kratkim “ne”.

(A.M.)