Vijesti 06.03.2016.

Preminula Nancy Reagan, bivša prva dama SAD-a

ČITANJE: 2 minute
nensi regan
Nancy Reagan je danas preminula u 94. godini života.

Bivša prva dama Sjedinjenih Američkih država (1981. do 1989.), koja je bila udata za guvernera Kalifornije, a kasnije predsjednika Ronalda Reagana, preminula je u kući u Bel Airu.

Nancy Davis Reagan je rođena 6. jula 1921. Rodila se kao Anne Frances Robbins u četvrti Flushing New Yorka.

Anne je studirala pozorišnu umjetnost i natupala je kao glumica pod imenom Nancy Davis. Snimila je 11 filmova, samo jedan sa Ronaldom, a glumila je do 1962. godine.

Supruga Ronalda je upoznala dok je on bio predsjednik Ceha filmskih glumaca. Tokom 1950-ih godina i histerije senatora Josepha McCarthyja, bila je glumica koja se zvala isto kao i ona, koja se nalazila na crnoj listi. Ona se susrela s njim kako bi razjasnila nesporazum i omogućila daljnje angažmane.

Ronald i Nancy su se vjenčali 1952. godine, a Ronaldov kum bio je glumac William Holden. Imali su dvoje djece, kćer Patti i sina Rona. Nancy je bila i maćeha Maureen i Michaelu, Ronaldovoj djeci iz njegovog prvog braka sa Jane Wyman.

Nancy je bila aktivna kad je Ronald bio guverner, a postala je puno eksponiranija kad je Reagan došao na položaj predsjednika. Zamijenila je stari porculan, oblačila se tako da je percipirana kao da se otuđila od naroda (zato je skovan pogrdan naziv “Kraljica Nancy”), i osnovala je udruženje “Samo reci ne” koja se bori protiv droge. Inicirala je skup prvih dama iz cijelog svijeta o ovom problemu.

Pokušaj atentata na Ronalda 1981. godine bio je najgori dan u njenom životu. Kad je došla u bolnicu, Ron joj je rekao: “Draga, zaboravio sam se sagnuti”(kopiravši izjavu Jacka Dempseya, boksača).

Neki senator je došao u bolnicu i rekao da je predsjednikov “bliski prijatelj”. Ali, Nancy ga je izbacila iz sobe. Kasnije je potražila savjet astrologa, što se jednoj zaposlenici Bijele kuće nije sviđalo, pa je Reagan 1987. dobio njenu ostavku.

Nakon osam godina Bijele kuće, Reaganovi su se povukli i živjeli između kuće na Bel Airu i ranča u Santa Barbari. 5. juna 2004. umro je Ronald Reagan. Ona je bila često na televiziji tokom državnog pogreba koji je trajao cijelu sedmicu. Nakon toga se bavila pitanjima istraživanja matičnih stanica.

(Klix)