Vijesti 30.05.2016.

Preminuo akademik Svetozar Koljević

ČITANJE: 1 minuta

Akademik Svetozar Koljević biće sahranjen u srijedu, a mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno saopšteni.

Koljević je rođen 9. septembra 1930. godine u Banjaluci.

Engleski jezik i književnost studirao je u Zagrebu i Beogradu, gdje je 1954. i diplomirao.

Magistraturu iz engleske književnosti stekao je na Univerzitetu u Kembridžu 1957. godine, pod mentorstvom proslavljenog istoričara književnosti Dejvida Dejčiza, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959.

Od 1958. do 1992. predavao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, najprije kao asistent, a zatim i kao redovni profesor.

Englesku i književnost nastavio je 1992. godine da predaje u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu, gdje je radio do penzionisanja 1995. godine.

Poslije 1995. godine predavao je englesku književnost na filozofskim fakultetima u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Nikšiću, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kao gostujući predavač i istraživač, Koljević je sticao ugled na univerzitetskim institucijama širom svijeta.

Vodio je postdiplomske studije iz engleske i komparativne književnosti na Univerzitetu Indijana u SAD, a bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Oksfordu i na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Držao je predavanja na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, LJubljani, Novom Sadu, Oksfordu, Londonu, Notingemu, Birmingemu, Šefildu, Glazgovu, Lankasteru, te u SAD na Harvardu, Prinstonu, Južnoj Karolini, Ilinoisu i Houp koledžu, kao i u Seulu u Južnoj Koreji.

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ postao je 1997. godine, a od 2003. do 2015. godine obavljao je funkciju potpredsjednika Ogranka SANU u Novom Sadu.

Autor je 22 knjige i više stotina pojedinačnih tekstova, kako iz oblasti engleske književnosti, tako i iz oblasti drugih književnosti sa južnoslovenskog područja, prevashodno iz srpske usmene epike.

(Agencije)