Region 04.02.2023.

Preminuo Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od simbola protesta protiv Miloševića

ČITANJE: 2 minute

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od simbola otpora Miloševićevj vlasti, u petak je preminuo u valjevskoj bolnici u 67. godini.

Bogoljub Arsenijević rođen je 12. aprila 1955. godine u Valjevu, gde je završio Medicinsku školu. Tokom godinu dana rada kao čuvar u Narodnom muzeju, u toj ustanovi je organizovao mnogobrojne izložbe i druge priredbe, prenosi portal VAmedia.

Valjevci ga pamte i kao osnivača i člana rok grupe Pik As, a u svojoj umetničkoj karijeri objavljivao je poeziju, stripove i karikature. Pored slikarstva, bavio se i umetničkom fotografijom, a poslednje dve decenije najviše ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Arsenijević je na meti Miloševićeve vlasti bio od početka devedesetih godina. Hapšen je i 1992. godine, a kasnije je, “otcepljujući” je od Valjeva i Srbije, proglasio “Republiku Koloniju”, čiji je doživotni predsednik bio.

Na Petrovdan 1999. godine, nakon bombardovanja koje je Koloniju sravnilo sa zemljom, sa grupom prijatelja i istomišljenika organizovao je veliki “Miting protiv Miloševićeve vlasti”, na kome su građani pokušali da zauzmu zgradu tadašnje SO Valjevo.

Nakon mitinga, Maki je posle skrivanja u BiH uhapšen u Beogradu, kada je pretučen i polomljena mu je vilica, a na suđenju Viši sud u Valjevu mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora.

Maki je, međutim, uspeo da pobegne iz zatvora, kasnije da se aktivno uključi u organizaciju Petog oktobra kao jedan od osnivača Pokreta Otpor i bude jedan od prvih građana koji su tog dana ušli u zgradu tadašnje Savezne skupštine, prenosi Nova.rs.

Bogoljub Arsenijević Maki je u anketi revije “Kolubara” 1999. godine proglašen za “Valjevca ličnost godine”. Datum njegove sahrane biće naknadno saopšten.

(SB)