Magazin 13.05.2021.

PREMINUO BOŽIDAR NIKOLIĆ: Režirao “Balkanskog špijuna” i “Tri karte za Holivud”

ČITANJE: 1 minuta

Jedan od najpoznatijih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini.

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu Tamna strana Sunca, prenosi RTS.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostarenja poput Balkanskog špijuna (zajedno sa Dušanom Kovačevićem), Tri karte za Holivud, Balkanska braća, U ime oca i sina.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju Tamna strana Sunca. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić.

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u Tamnoj strani Sunca pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film Beštije (1978), a onda i za Život je lep (1985).

Zlatnu arenu za režiju podijelio je sa Dušanom Kovačevićem za Balkanskog špijuna.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru.

(SB)