Svijet 27.11.2022.

Preminuo čuveni italijanski dizajener Renato Balestra

ČITANJE: 1 minuta

Čuveni modni dizajner Renato Balestra preminuo je u 98. godini, saopštile su njegove kćerke Fabijana i Federika, i unuka Sofija. Balestra je preminuo sinoć u Rimu, prenio je portal Lunione sarda.it.

Upravljanje čuvenim brendom preuzeće njegove kćerke i unuka.

Porijeklom iz Trsta, Balestra se preselio u Rim 1954. i počeo da radi za Emilija Šuberta, Mariju Antoneli i sestre Fontana. Godine 1958. počinje da predstavlja svoje kolekcije u SAD, a 1959. otvara svoj prvi atelje u Rimu, prenose Nezavisne.

Bio je to početak velike karijere, praćene značajnim nagradama, koje će ga svrstati u red najznačajnijih italijanskih modnih dizajnera. Njegovo prezime povezano je sa posebnom bojom – Balestra plavom.

Ostavio je dubok trag i u Srbiji, gdje je održao više modnih revija. Balestra je 1998. godine radio kostime za Rosinijevu operu “Pepeljuga” koja je izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U martu 2013. održao je u Skupštini grada Beograda humanitarnu modnu reviju za pomoć prihvatilištu djece bez roditeljskog staranja, gdje je prikazao najnoviju kolekciju kojom je zatvorio Nedjelju visoke mode u Rimu. Balestra je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine javno izrazio svoje negodovanje zbog toga.

Prilikom jedne posjete Beogradu 2016. godine, rekao je da je to za njega “kao povratak domu”.

(Z.M)

Oznake: Renato Balestra