Region 08.04.2022.

Preminuo Dušan Čkrebić

ČITANJE: 1 minuta

Bivši visoki srpski funkcioner i predsjednik Predsjedništva Republike Srbije Dušan Čkrebić preminuo je u četvrtak, 7. aprila, saopštio je danas SUBNOR Srbije.

Telegrame saučešća porodici Dušana Čkrebića uputili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjednik SUBNOR-a Srbije general – major Vidosav Kovačević, navodi se u saopštenju.

Dušan Čkrebić rođen je 7. avgusta 1927. godine u Nišu.

Učestvovao je kao dobrovoljac na Sremskom frontu, kao i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije u Trećem kragujevačkom bataljonu Prve proleterske udarne brigade, a iz rata se vratio odlikovan Ordenom za hrabrost i oficirskim činom.

Diplomirao je 1953. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a uža struka mu je bila elektro-energetika.

Bio je podsekretar u Republičkom sekretarijatu za privredu, pri čemu se posebno bavio energetskim razvojem Srbije, a bio je i predsjednik Privredne komore Srbije.

Tokom političke karijere bio je i predsjednik Izvršnog vijeća SR Srbije (1974-1978.), predsjednik Skupštine SR Srbije (1978-1982), predsjednik CK Saveza komunista Srbije (1982-1984.) i predsjednik Srbije (1984-1986.).

Čkrebić je nosilac više domaćih i stranih odlikovanja, među kojima Jugoslovenskog ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, kao i najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save prvog stepena.