Magazin 21.10.2021.

Preminuo glumac Žarko Potočnjak

ČITANJE: 1 minuta

Poznati hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je u 76. godini, potvrđeno je Jutarnjem listu.

Bio je veliko ime drame HNK Zagreb te suosnivač glumačke družine Histrion. Srednju je školu završio u Zagrebu, a ljeta je provodio kod djeda u Šibeniku gdje je išao na obuke iz brodogradnje. Zbog toga je 1964. godine upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, ali na trećoj godini ipak se odlučuje za Akademiju dramske umjetnosti koju završava 1972. godine.

Za vrijeme studiranja na Akademiji bio je boem i avangardist te je često nosio crne rukavice s prstenjem. Djevojke su voljele njegovo društvo, a studentski život mladoga glumca tražio je dosta žrtvovanja.

Godine 1983. oženio se glumicom Asjom Jovanović te su iste godine dobili kćerku Mirnu. Razveli su se 2002. godine, a od 2012. bio je u vezi s 15 godina mlađom Višnjom Pešić.

Gluma ga zanima od malih nogu, a prvu ulogu dobio je 1966. godine u TV filmu “Prikupljanje hrabrosti”. Režiser Eduard Galić tražio je nekoga s izrazito plavim očima i tako je došao do Žarka Potočnjaka.

Prve profesionalne uloge dobio je u kazalištu Komedija, a tada je dobio i nadimak “Guma” jer je bio mršav i vrlo gibak. Nakon toga je prešao u Gavellu, a kasnije je osnovao i Histrion.

(B.M)