Magazin 28.04.2021.

Preminuo kompozitor i klavijaturista Aleksandar Banjac

ČITANJE: 2 minute

Poznati klavijaturista, kompozitor i aranžer, Aleksandar Banjac (45) iznenada je umro, a vijest o njegovoj smrti saopštile su kolege koje se od ovog muzičara opraštaju na društvenim mrežama.

“R.I.P. Aleksandar Banjac… Pa kako bez ikakve najave i pozdrava Baki??? Boli ova vijest Baki i guši… Gospod nek se smiluje tvojoj duši… Sviraj klavir, sviraj bas, gdje god to sada bilo, sviraj…putuj Baki… Počivaj u miru Baki…”, napisao je na tviteru Vlado Georgijev.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi.Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” završio je u Novom Sadu, a potom je upisao Akademiju umjetnosti, muzički odsjek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Banjac (@aleksandar_banjac)


Bio je član “Vojvođanskog omladinskog orkestra” kao i “Big Band-a RTV Novi Sad”. Sarađivao je sa Majkl Kerstingom iz Njemačke kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslo Atilom.

U prvoj polovini ’90-ih član sastava “Revir”, potom od 1996. klavijaturista veoma uspješnog novosadskog fank/r&b benda “Colibri” sa kojim je obišao cijelu zemlju. Posljednjih nekoliko godina stalni je član grupe Tanje Jovićević – “Oktobar 1864”.

Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na preko 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J.Kurtović…).

Sa Borisom Režakom i Brankom Koprivicom osnovao je grupu „Tri rogata“ koja je vrlo brzo osvojila srca ljubitelja kvalitetne muzike.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Banjac (@aleksandar_banjac)


Zdravku Čoliću se pridružio 2007, na trećem koncertu na beogradskoj “Marakani”. Od ostalih saradnji izdvajaju se one sa Dinom Dvornikom, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević…

Bio je u braku i ima dvoje djece.

(E.M)