Vijesti 28.10.2015.

Preminuo mitropolit dabrobosanski Nikolaj

ČITANJE: 1 minuta
mitropolit nikolaj
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je u 88. godini.

Mitropolit Nikolaj preminuo je sinoć, petnaest minuta prije ponoći, u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

U Hramu Svetih Petra Dabrobosanskog i Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Bogoslovskom školskom centru na Velečevu kod Foče, kao i u svim hramovima mitropolije dabrobosanske, danas će biti služene zaupokojene liturgije.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja dovezeno je u velečevski hram.

Nakon zaupokojene liturgije, koju će sa sveštenstvom služiti Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski i zamjenik mitropolita dabrobosanskog Grigorije, tijelo blaženopočivšeg mitropolita oko podneva biće prevezeno u manastir Dobrun, gdje će biti sahranjen u petak, 30. oktobra.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj šezdeseti je mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

Mitropolit Nikolaj, čije je svjetovno ime Gojko Mrđa, rođen je u Krnjoj Jeli kod Bosanskog Petrovca 30. avgusta 1927. godine. Školovao se u Sremskoj Palanci, a 1946. godine upisao je Bogosloviju u Prizrenu. Monaški postrig primio je 1953. godine.

Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu koji mu je zbog izuzetnog doprinosa razvoju bogoslovlja i nauke dodijelio 1999. godine titulu počasnog doktora nauka, a istu titulu dobio je i od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2007. godine. Nosilac je više crkvenih i svjetovnih odlikovanja.

(Agencije)