Magazin 10.02.2021.

Preminuo Petar Đaković, pisac i pedagog

ČITANJE: 2 minute

U utorak, 9. februara 2021. godine, poslije kraće bolesti, preminuo je član Udruženja književnika Republike Srpske Petar Đaković. Otišao je da bi ostao u našem sjećanju kao odan prijatelj, vrijedan čovjek, omiljen i vrlo inovantan prosvjetni radnik i pjesnik koji se s podjednakom ljubavlju obraćao i mađim i starijim ljubiteljima književnosti.

Rođen u Maslovarama 1946. godine, gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu završio u Banjoj Luci, a pedagogiju i psihologiju diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije završio na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci gdje je i magistrirao, saopštilo je Udruženje književnika RS.

Čitav radni vijek bavio se pedagoškim radom: bio je učitelj, nastavnik osnovne i srednje škole, školski pedagog-psiholog, direktor škole, školski savjetnik (nadzornik) u Republičkom pedagoškom zavodu u Banjoj Luci. Obavljao je i dužnost pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Republike Srpske.

U stručnim časopisima i pedagoškoj periodici objavio je više od trideset stručnih i naučnih radova. Zajedno sa suprugom Jovankom, takođe prosvjetnim radnikom, uradio je originalan udžbenički komplet za nastavu početnog čitanja i pisanja po kompleksnom postupku. Autor je ili koautor nekoliko udžbenika za učenike mlađih razreda osnovne škole, stručnih knjiga i priručnika za nastavnike.

U književnosti je ostavio dubok trag. Objavio je zbirke pjesama: Pletivo vode, Davno sanjan katren, Snježno ogledalo (sonetni vijenac posvećen Petru Kočiću) i Štit i mač. Najmlađim čitaocima podari je pjesničke knjige Igra je ozbiljna stvar, Radio Kišobran, Prostori igre (izbor pjesama, zajedno sa R. Pavlovoćem i P. Stevićem) i „Šta ko sanja“ (nagrada „Stanko Rakita“).

Bavio se i slikarstvom, tako da je imao četiri samostalne i izlagao na pet kolektivnih izložbi.

Sahrana Petra Đakovića obaviće se u petak, 12. februara, u 12 časova, na Rebrovačkom groblju u Banjoj Luci.

(SB)

Oznake: Petar Đaković