Sport 03.03.2017.

Preminuo Ranko Dragičević, jedan od najpoznatijih prvoligaških sudija u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Sudijska organizacija i Fudbalski savez Republike Srpske ostali su bez jednog od najvrednijih i najkvalitetnijih fudbalskih radnika, nekadašnjeg sudije i instruktora suđenja, velikog entuzijaste i borca za fudbal Ranka Dragičevića.

Ranko Dragičević preminuo je danas u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti, u 59. godini.

Jedan je od najpoznatijih prvoligaških sudija u Republici Srpskoj u plejadi sjajnih djelilaca pravde kao što su bili: Milorad Sofrenić, Novak Petrović, Slobodan Zrnić, Željko Radusin, Duško Jović, Stevan Bratić, Obren Mirić, Pero Sekulić, Dragan Prtvar, Lazo Aleksić, Božo Lazić, Stevo Maksimović, Fikret Sikirić, Pavo Ivić, Mirko Višić, Slobodan Micev, Zoran Drinić, Zoran Taborin…

Rođen je 1. jula 1958. godine u Piskavici, Opština Banjaluka, aktivno je igrao fudbal za banjalučke klubove Železničar i Vrbas, a nakon završetka igračke karijere posvetio se suđenju. Ispit za fudbalskog sudiju položio je 1983, a kategoriju saveznog arbitra stekao je neposredno prije poslednjeg rata, 1991. godine.

Poslije toga odazvao se pozivu u Vojsku Republike Srpske i stao na branik otadžbine.

Sudio je utakmice od opštinskog i republičkog nivoa u BiH, u grupi Zapad, a arbitar na listama Prve lige Republike Srpske bio je od osnivanja ovog takmičenja1996. sve do 2005. godine, kada je preveden u instruktore suđenja.

Iza njega je bogata sportska biografija; bio je jedan od osnivača Sudijske organizacije FSRS, obavljao je niz uloga i funkcija u fudbalu Republike Srpske.

Bio je predsjednik Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Područja Banjaluka, član Komisije za sudije i suđenje Područnog FS Banjaluka i FS Republike Srpske, kontrolor suđenja na Prvoj ligi Republike Srpske, komesar za takmičenje saveznih liga i komesar za sudije na nivou FSRS i Područja Banjaluka, kao i član Stručnih komisija koje su imale zadatak da edukuju mlade sudije i kontrolore.

Sahrana Ranka Dragičevića biće obavljena u nedelju, 5. marta, s početkom u 13 časova na mjesnom groblju u Piskavici.

(EuroBlic)