Magazin 03.08.2022.

Preminuo režiser Jovan Jovanović, autor filmova “Mlad i zdrav kao ruža” i “Pejzaži u magli”

ČITANJE: 1 minuta

U Beogradu je danas, u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštilo je Udruženje filmskih umjetnika Srbije (UFUS).

Rođen je 31. maja 1940. u Beogradu, gdje je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom “Izrazito ja” (1967).

Taj film je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič), dodaje se u saopštenju.

Dokumentarni film “Kolt 15 GAP” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu, objavljena povodom 50 godina festivala.

Američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu “Istorija svjetskog dokumentarnog filma”, naveo je UFUS.

Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: “Revolucija koja teče” (1972), “Radni ljudi umetnici” (1975), “Narkomani” (1976), “Čovek koji je pravio sisteme” (1990), “Vukovar zašto” (1991).

Igrani film “Mlad i zdrav kao ruža” (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Upečatljiv je i film “Pejzaži u magli” iz 1984. godine, koji se bavio životom narkomana u Beogradu.

Jovanovićevi filmovi, prije svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svjetskim okvirima, dodao je UFUS.

Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma, a bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog zavoda kulturnih djelatnosti Slovenije u Ljubljani.

Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani, Jovanović je predavao predmet “Film i video”.

Autor je knjiga “Uvod u filmsko mišljenje” i “Uvod u dramaturgiju filma”.

(SB)