Svijet 03.01.2023.

Preminuo Ruslan Hazbulatov, bivši predsjednik Dume i vođa pobune protiv Jeljcina 1993.

ČITANJE: 1 minuta

Ruslan Hazbulatov, posljednji predsjednik Vrhovnog sovjeta Ruske Federativne Socijalističke Republike, umro je u 80. godini, rekli su izvori iz Državne Dume.

Član Dume iz Čečenije Šamsail Saralijev rekao je da je Hazbulatov preminuo u svom domu nedaleko od Moskve, prenio je TASS u utorak.

Rojters navodi da je Hazbulatov bio ključna figura u borbi za vlast 1993. godine, koja je okončana tenkovskom paljbom po zgradi parlamenta.

On je bio izabran za predsjednika parlamenta 1991. godine i zadržao je tu poziciju nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U početku je bio saveznik tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina, ali su njihovi odnosi narušeni usljed neslaganja o vladinim ekonomskim reformama i pada životnog standarda.

Jeljcin je u septembru 1993. godine raspustio parlament, a skupština je reagovala poništavanjem te mjere i imenovanjem vršioca dužnosti predsjednika.

Nakon krvavih sukoba između Jeljcinovih pristalica i protivnika u Moskvi, 4. oktobra ruske snage su gađale zgradu parlamenta, zapalile gornje spratove i zauzele je.

Jeljcin je brzo konsolidovao vlast serijom ukaza. Hazbulatov i njegovi bliski saradnici su bili uhapšeni i potom optuženi za organizovanje masovnih nereda, ali ih je novi parlament u februaru 1994. godine amnestirao.

Hazbulatov se vratio akademskom životu i predavao je ekonomiju u Moskvi.

(Srna/SB)