Biznis 04.06.2019.

PREOKRET Amerikanci nude 46 miliona evra za fabriku „Birač“

ČITANJE: 3 minute

Dok „Batagon“ odugovlači sa otkupom potraživanja institucija Republike Srpske, iznenada je stigla ponuda renomirane američke kompanije „AluChem“ da za 46 miliona evra otkupi potraživanja svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, nastavi proizvodnju i znatno proširi spektar proizvoda, otkriva portal Capital.

Američka kompanija, koja je prema podacima sa njihove zvanične web stranice osnovana 1978. godine, planira da osnuje preduzeće u BiH – „Aluchem Bosnia“, preko kojeg bi otkupila sva potraživanja.

O ponudi će sutra biti informisana i Skupština povjerilaca fabrike “Birač”.

„’AluChem’ će urediti finansiranje putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Privatne prekookeanske korporacije za investicije Vlade SAD-a, kako bi nadogradili postrojenje i proširili sprektar proizvoda“, navodi se u ponudi koja je u našem posjedu i dodaje da će dugovi i obaveze preduzeća „Birač“ biti neutralisani putem kapitala „AluChem Bosnia“.

Na sajtu kompanije „AluChem“ navedeno je da je jedan od najvećih proizvođača specijalnih aluminijumskih oksida u SAD. Кompanija proizvodi širok spektar kalciniranih, reaktivnih, tabularnih i aktiviranih aluminijuma kao i cirkonskog praha i drugih rafiniranih mineralnih proizvoda.

„AluChem“ su 1978. godine osnovali Ronald L. Bell, Edvard L. Butera i Ronald P. Zapletal. Kompanija zapošljava oko 125 ljudi.
U ponudi se navodi i da će novi sprektar proizvoda uključivati ploče od glinice, cement od kalcijum aluminata, katalističke zeolite, katalističku glinicu…

„U roku od četiri godine očekujemo čak i više od udvostručavanja prodaje i zaradu koja bi dostizala 50 miliona evra godišnje. Ekološki faktori će biti adekvatno kontrolisani. Tržišna vrijednost „AluChem Bosnia“ trebalo bi da premaši 400 miliona evra za četiri godine“, ističe se u ponudi.

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević potvrdio je danas za Capital da je „AluChem“ dostavio ponudu, ali kaže da u njoj ništa nije definisano.

„Ponuda je neprecizna i nerazumljiva. Ja ću informisati Skupštinu povjerilaca, ali Skupština nema šta da se izjašnjava kada u ponudi ništa ne piše“, tvrdi Đurđević.

Inače, Republika Srpska je ranije prodala svoja potraživanja švajcarskoj kompaniji „Batagon“, ali novac još uvijek nije uplaćen.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa „Batagonom“ ugovore o prodaji potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati taj iznos. Iako novac nije uplaćen, ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut.

Kao razlog zbog kojeg je obustavio uplatu „Batagon“ je naveo rješenje suda u Zvorniku kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem “Alumine”.

U međuvremenu, ova kompanija je, iako nema ovlaštenje za to, ponudila da otkupi potraživanja koja fočanski „Pavgord“ ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ i njenim kćerkama firmama i to tako da otkup plati „Alumina“, o čemu smo pisali u tekstovima „Batagon“ parama „Alumine“ preuzima potraživanja „Pavgorda“ i „Batagon“ nema ovlaštenja da pregovara u ime „Alumine“.

(Capital.ba)