Vijesti 24.03.2016.

Preokret u istrazi o terorističkim napadima u Briselu

ČITANJE: 2 minute
brisel 5
Nadžim Lahraui nije u bjekstvu već je jedan od dvojice bombaša samoubica, koji su se raznijeli na aerodromu u Briselu.

Belgijska državna televizija i francuski list “Mond” tvrde da postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je učestvovala u bombaškom napadu na stanici metroa u Briselu i da postoji mogućnost da je na slobodi.

Halid i Ibrahim el Bakraui planirali su i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promijenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam, tvrdi belgijska štampa.

Identifikovana dvojica bombaša-samoubica koji su izvršili napad na aerodromu u Briselu su Ibrahim el Bakravi i Nadžim Lahraui.

Traga se za trećim napadačem koji nije uspio da aktivira bombu. Napadač na stanicu metroa bio je Ibrahimov brat Halid.

Francuski “Mond” i belgijska državna televizija RTBF, pozivajući se na neimenovane izvore, navode da se Lahraui vidi na snimku koji su u utorak zabilježile nadzorne kamere u briselskom metrou, kako nosi veliku torbu i hoda pored Halida el Bakrauija, koga su tužioci identifikovali kao bombaša-samoubicu.

Dodaje se da nije jasno da li je drugi osumnjičeni za napad na stanicu metroa ubijen u tom napadu. Belgijsko tužilaštvo za sada nije ni potvrdilo, ni demantovalo medijske navode.

Halidov brat Ibrahim identifikovan je kao jedan od dvojice bombaša-samoubica koji su izveli napad na briselski aerodrom istog dana, dok je treći osumnjičeni za učešće u tom napadu uspio da pobjegne sa aerodroma, i policija je u potrazi za njim.

Drugi osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu Nadžim Lahraui, bio je i učesnik u novembarskim napadima u Parizu i saradnik Salaha Abdeslama koji je uhapšen prije nekoliko dana. Škole u belgijskoj prestonici su otvorene, a javni prevoz djelimično uspostavljen. Briselski aerodrom ostaće zatvoren do subote.

Na zahtjev Belgije, ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije održaće danas vanredni sastanak o terorističkim napadima u Briselu u kojima je poginula 31 osoba i povrijeđeno više od 270 ljudi iz 40 zemalja.

(Agencije)