Vijesti 08.05.2019.

„Prepakivanjem“ gradskog duga do novca za nove, javne radove

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka raspisao je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 60,2 miliona KM, u namjeri da dodatno umanji kamate i oslobodi sredstva za ulaganje u nove, javne radove.

Nakon što je prošlu godinu završio u „plusu“ od 4,35 miliona KM, Grad Banja Luka će na međunarodnom tenderu pokušati doći u još povoljniji finansijski položaj, vođen tekućim trendom pada kamatnih stopa na tržištu novca.
Gradonačelnik Igor Radojičić precizirao je da su se odlučili na ovaj korak pošto je sada moguće ostvariti još povoljnije kamatne stope i tako dodatno rasteretiti gradsku kasu. On je naglasio da su na tenderu postavljeni uslovi otplate u trajanju do 10 godina, sa maksimalnom kamatanom stopom do 2,9 odsto.

-Na tržištu novca sada se mogu ostvariti još povoljnije kamate nego što je to bio slučaj 2017. godine, kad smo, sa istim ciljem, „prepakivali“ gradski dug. Ovim potezom možemo ostvariti dvojak efekat – uštedjeti u izmirenju kreditnih obaveza, jer ih sada otplaćujemo po kamati od 4,4 odsto, te, ujedno, osloboditi novac za realizaciju dodatnih, javnih projekata. Doduše, tek po zaključenju tendera, znaćemo koliko ćemo novca „osloboditi“, ali procjene se kreću od nekoliko stotina hiljada pa sve do nekoliko miliona KM, naravno, u zavisnosti od kamata i roka otplate koje će biti ponuđene na tenderu – kazao je Radojičić.

Prema oglasu, na tenderu mogu učestvovati komercijalne banke, fondovi i osiguravajuća društva, a ponude se mogu dostaviti do 24. juna. Na pozivu mogu ravnopravno učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

Tender je raspisan na osnovu odluke Skupštine grada od 10. aprila ove godine.

Obavještenje o nabavci broj: 320-1-2-194-3-163/19  od 7. maja 2019. godine može se preuzeti sa internet stranice Agencije za javne nabavke BiH (www.ejn.gov.ba).

Ovo je drugo refinansiranje gradskog duga. Prvo, u iznosu od 73 miliona  KM, kao jedna od najveća finansijskih operacija ove vrste koje je ikada izvela neka opština ili grad u BiH, uspješno je obavljeno 2017. godine. Tadašnji tender naišao je na veliko interesovanje banaka, što je dovelo i do dobijanja povoljnih kamatnih stopa za to vrijeme.