Magazin 08.04.2016.

Preporuka svjetskog putnika: 12 zemalja koje treba posjetiti

ČITANJE: 2 minute
gunar garfors
Norvežanin Gunar Garfors definitivno spada u posebne ljude na svijetu. Naime, on je sa svega 37 godina posjetio svih 198 država na svijetu.

Podvig kakav niko mlađi od njega nije učinio, Garfors je započeo kao opkladu. Na svom putu oko svijeta Gunar nije dao otkaz na poslu, već je i radio s obzirom da je uz sebe stalno imao laptop.

Na pitanje koja zemlja mu je omiljena, odgovara da je teško izabrati samo jednu. Međutim on je napravio listu od 12 država koje treba posjetiti svaka osoba.

Garfors je, naravno, posjetio i Bosnu i Hercegovinu koju je opisao riječima “I naravno, divna Bosna i Hercegovina..”

Rumunija

“Transilvanija, najpoznatija po dvorcima, planinama i Drakuli, će vas ošamutiti. Rumuniju ću pamtiti odličnom pivu i nezaboravnim provodima u Bukureštu.”

Madagaskar

“Nema sumnje da su Francuzi dolazili ovdje, a na obali lemuri i baobab drveće.”

Island

“Veliko ostrvo usred Atlantika. Vjetrovi i valovi tuku milion godina i još uvijek su tamo! Ponesite opremu za plivanje, sjedite u prirodne izvore vode na 40 stepeni dok vam se kosa mrzne i biva pokrivena snijegom. Nestvarno!”

Vijetnam

“Definicija pojma ljubaznost se može shvatiti u ovoj zemlji. Ne dozvolite da vam prevaranti i saobraćaj poremete boravak. Sjedite, naručite piće, opustite se i gledajte.”

Kirgistan

“Zapanjujuća priroda, šarene pijace i veoma prijateljski raspoloženi ljudi. Osim, ako ne misle da ste američki pilot koji je pobjegao s nekom od njihovih lijepih djevojaka. Ponesite veliku čašu za votku svjetske klase.”

Kiribati

“Raj. Bez mnogo luksuza, s fantastičnim plodovima mora. Gostoprimstvo lokalnog stanovništva je na vrhunskom nivou.”

Novi Zeland

“Uživajte u bijeloj, crnoj i zlatnim plažama, bilo kojoj vrsti vodenog sporta i aktivnostima za koje niste ni znali da postoje.”

Nikaragva

“Raznovrsna zemlja između Kostarike i Hondurasa. Naći ćete legendarna mjesta za surfanje, nevjerovatne mogućnosti za ronjenje i zapanjujuću prirodu.”

Obala Slonovače

“Ovo je praktično raj na Zemlji. Očekujte prelijepe plaže, idilična sela i nasmijane ljude. Ne očekujte razvijenu infrastrukturu.”

Dominikanska Republika

“Jedna od najmanje poznatih ostrvskih država na Karibima zaslužuje da je vidi mnogo više ljudi. Tu je vulkan, jezero, skrivene plaže i prašume.”

Norveška

“Zovite me pristrasnim, ali ako niste vidjeli zapadni dio Norveške ili njen sjever, ne znate šta je zadivljujući krajolik. Divlje planine, fjordovi, nezamislivi vodopadi, veličanstveni glečeri, mala sela, a Sunce u ponoć će vas ostaviti bez teksta.”

Urugvaj

“Ovo je druga najmanja zemlja u Južnoj Americi i dalje je prilično neotkrivena, iako mi nije jasno zašto. Za Urugvaj me vežu mirne i opuštajuće uspomene sa veoma uzbudljivim ljudima.”

(N1)