Magazin 19.10.2015.

Prestanite da pušite u samo 5 koraka!

ČITANJE: 2 minute
pusenje
Da li vam je ovo poznato? Iskradate se iz kuće da biste zapalili cigaretu jer ste obećali da ćete prestati. E pa, niste jedini.

Posustajanje je sastavni dio procesa suzbijanja loših navika – kaže stručnjak za promjene ponašanja dr Karlo di Klemente.

To se ne odnosi samo na prestanak pušenja, isti je postupak i kod odlaska na dijetu ili početka treniranja. Početnički neuspjeh je jednostavno neizbježan. Ali, umjesto da se zbog toga grizete i osjećate slabima, bolje preispitajte svoju strategiju.

– Valja uvijek imati na umu nekoliko stvari: Ako zapnete, ne odustajte, ako posustanete, popravite plan, ako se vratite na staro, popravite cijeli proces, a nakon što uspijete, proslavite uspjeh – savjetuje Di Klemente.

On predlaže pet ključnih koraka za otklanjanje loših navika, od razmišljanja o promjeni do fizičkog pokretanja akcije.

Početna faza

U početnoj fazi prepoznajete problem, ali mu još ne prilazite ozbiljno. Na primjer, mislite da pušenje nije dobro za vas i da bi valjalo da prestanete, ali i dalje pušite.

Faza razmatranja

Sada više ne mislite, već znate da treba da prestanete s lošom navikom, ali još uvijek ne preduzimate ništa konkretno.

Faza odluke

Nakon dugog razmišljanja, konačno se odlučujete na promjenu, kreirate plan kako to da postignete, ali i dalje odugovlačite s početkom.

Faza akcije

Došao je i taj dan – naglo napuštate svoju lošu naviku i vrlo ste samouvjereni da ćete u tome i uspjeti, međutim, realnost je drugačija.

Faza održavanja

Na kraju ipak posustajete, ali i postajete bogatiji za novo iskustvo. Uviđate u čemu je problem i zašto niste uspjeli, pa u skladu s tim preispitujete svoj plan i krećete ispočetka. Istina je da jedino tako možete uspjeti.

(24sata.hr)