Vijesti 17.05.2021.

PRESTIŽNO PRIZNANJE: Šljivovica iz Bosanske Krupe najbolja na svijetu

ČITANJE: 1 minuta

Branko Drljača, koji već godinama radi i živi u Njemačkoj na svom imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada, proizveo je rakiju šljivovicu koja je na prestižnom takmičenju “World Drinks Awards” u Londonu proglašena za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu, pišu “Nezavisne”.

Naime, Drljača je po profesiji somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na Akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

“Takmičenje koje je održano u Londonu je veoma renomirano u svijetu. Svi svjetski proizvođači alkoholnih pića šalju svoje proizvode na ovo takmičenje. Tu se ocjenjuju viski, konjak, votka i ostala pića. Naša šljivovica je bila u grupi voćnih rakija koje su klasifikovane na sedam raznih i ona je bila pobjednik svoje grupe. Osvojila je zlatnu medalju te je prozvana najboljim destilatom koštičavog voća na svijetu”, priča Drljača za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, imanje Rajnovača u mjestu Ivanjska obnovio je s ocem 2010. godine, gdje je zasadio jedan šljivik i mnoge druge sorte voća, ali je ipak fokus bio na šljivama.

Naglašava da je potrebno mnogo posvećenosti i rada kako bi se napravila najbolja svjetska šljivovica.

Na imanju Rajnovača se, između ostalih, osim šljivovice, proizvode i crna kruška, viljamovka, jabuka i gin.

“World Drinks Award” su međunarodne nagrade koje se dodjeljuju najboljim od svjetskih priznatih stilova pića. One su predstavljene od “Drinks Report”, vodećeg svjetskog mrežnog resursa za profesionalce u branši jakih alkoholnih pića i promovišu ona najbolja, kao i prodajna mjesta širom svijeta.

(N.S)