Politika 20.02.2016.

Presuda Karadžiću biće okidač za haos: U Sarajevu spremaju nezapamćen udar na Srpsku!

ČITANJE: 4 minute
radovan-karadzic

Presuda Haškog tribunala protiv prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, koja je najavljena za 24. mart, izazvaće salvu reagovanja u cijeloj BiH, a prije svega na relaciji Banjaluka-Sarajevo. Tim povodom u Sarajevu se već uveliko sprema nezapamćena histerija i politička kampanja koja će za krajnji cilj imati – žestoke zahtjeve za ukidanje Republike Srpske.

U slučaju da Karadžić bude osuđen, a sudeći po dosadašnjoj praksi Haškog tribunala i presudama brojnim nižerangiranim civilnim i vojnim funkcionerima RS, presuda prvom predsjedniku Srpske biće drastična, sarajevski mediji i bošnjačke političke partije to će dočekati sa nezapamćenom euforijom.

Politički analitičari i predstavnici političkih partija u Srpskoj kažu da mediji u FBiH Radovana Karadžića nazivaju zločincem još od 1992. godine, ističući da će bilo kakva osuđujuća presuda predstavljati pravi okidač za nove napade na RS i pozive na njeno ukidanje. Prema tvrdnjama naših sagovornika, ne treba apsolutno sumnjati u to da će cjelokupna politička Baščaršija i sarajevska javnost zapjenjeno ponavljati mantru o RS kao genocidnoj tvorevini utemeljenoj na zločinima i žrtvama. Moguće je da odu i korak dalje, pa da politička vrhuška iz Sarajeva najprije pokrene incijativu za ukidanje imena Srpske.

Normalni će biti normalni

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković očekuje da će se poslije presude Radovanu Karadžića, kakva god bila, normalni ljudi u Sarajevu i Federaciji BiH ponašati normalno, potpuno svjesni da sudbina BiH zavisi od životnih odluka koje se donose u Sarajevu i Banjaluci, a ne u Hagu.

– Kakva god bile presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, one neće odrediti krivicu i karakter rata u nacionalnim svijestima i kulturi pamćenja, koje su jedine i neosporive sudije. Karadžiću, Mladiću i cijeloj njihovoj generaciji političara, oficira, intelektualaca i manje-više svih Srba koji su devedesete protrajali u BiH, Sarajevo je presudu odredilo već 1992. godine, mnogo prije Srebrenice, Tomašice i ostalih strašnih događaja iz minulog građanskog rata – kaže Vuković.

On dodaje da je Sarajevo dokazalo šta misli o zajedničkoj prošlosti i budućnosti i kada je u Hagu presuđivano Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, Rasimu Deliću i Naseru Oriću, ali i mnogo prije toga, kada je proglašavalo nezavisnost bez volje srpskog naroda, kada je aplauzima ili ćutke posmatralo kako Kazani gutaju njegove stanovnike, kako Juka Prazina i dvojica Ćela dijele pravdu, kako padaju golobradi i nenaoružani mladići u koloni koja zauvijek napušta njihov grad.

– Takvo Sarajevo je 9. januara uputilo hiljade “čestitki” Republici Srpskoj, srpskom narodu u BiH i Dejtonskom sporazumu, prepunih mržnje, ratnih pokliča i šovinističke histerije. Takvo Sarajevo će i presudu Radovanu Karadžiću uzeti kao povod da po ko zna koji put ponovi da ne prihvata postojanje Republike Srpske, da se ne može smiriti sve dok postoji Dejtonski sporazum, a plašim se, i bilo kakva politička i kulturna autonomija srpskog naroda u BiH – kaže Vuković.

Izlivi mržnje

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Vuković kaže da se već sada može pretpostaviti kako će grozomorne biti naslovne strane novina i kako ružnim kvalifikacijama će počinjati informativne emisije u FBiH poslije eventualne osuđujuće presude Radovanu Karadžiću. On dodaje da je političko Sarajevo s oduševljenjem dočekivalo i sve ranije nepravedne presude Haškog tribunala protiv pripadnika vojnog i političkog vrha RS, pa ne treba sumnjati kako će dočekati epilog suđenja prvom predsjedniku RS.

– Samo naivni mogu da vjeruju da Sarajevo eventualnu presudu neće dočekati s euforijom i oduševljenjem. Radovan Karadžić je za Sarajevo postao ratni zločinac i prije nego što je počeo rat, a ukoliko tako presudi Haški tribunal, to će biti povod za vrhunac antisrpske histerije. Ako svi znamo kakve su bile reakcije i oduševljenje u Sarajevu poslije šokantne presude Ustavnog suda BiH kojom se pokušava osporiti Dan Republike, onda je svima jasno kakvi izlivi mržnje očekuju RS u slučaju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću – kaže Vuković.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kratko kaže da ne očekuje pravednu presudu Radovanu Karadžiću, ali da očekuje zapjenušane govore mržnje iz Sarajeva, ističući ipak da se nada da će to sve kratko trajati.

– Poslije svega, ostaće samo teret i tuga porodici Radovana Karadžića, a on će ostati tamo gdje ničim nije zaslužio da bude – kaže Stanić.

(Press)