Politika 15.10.2015.

Presuda Mladiću tek 2019. godine!

ČITANJE: 3 minute
ratko mladic
Najave predsjednika Haškog tribunala, Teodora Merona, da će svi slučajevi biti završeni do 2017. godine, te da će ovaj sud tada završiti svoj mandat su preoptimistične, tvrde advokati haških optuženika.

Sagovornici Pressa ističu da ne postoji teoretska šansa da presuda generalu Ratku Mladiću bude izrečena prije 2019. godine, što praktično znači da je gašenje ovog tribunala trenutno na dugom štapu.

Meron je u utorak, podnoseći godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN, naveo da je tribunal tokom ove godine donio dvije žalbene presude, kao i da će do kraja godine donijeti drugostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, dok će 2016. godine odlučiti u četiri suđenja i dva žalbena postupka. Meron je najavio da bi u 2017. godini trebalo da budu završeni postupci protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Međutim, Miloš Šaljić, advokat generala Mladića, rekao je za naš list da će se u ovom predmetu dokazi iznositi do kraja januara naredne godine. Nakon toga, odbrani i tužilaštvu treba da bude dato oko pola godine za pripremu završnog podneska u kojem se sumira dotadašnji rad i određuju zahtjevi prema sudu u pogledu kazne, odnosno eventualne oslobađajuće presude.

– Zatim se čeka odluka suda, što može da potraje i godinu dana. Nakon toga izrađuje se presuda i dostavlja strankama, koje onda imaju pravo na žalbu, a vrijeme za njeno podnošenje može da traje i do šest mjeseci. Žalbenom vijeću takođe treba vrijeme da donese svoju odluku, a u ovako složenim predmetima, to zna da traje oko dvije godine. Dakle, ovi postupci nikako ne mogu da budu završeni prije 2019. godine – bio je kategoričan Šaljić.

On smatra da je Meron skoro zatvaranje Haškog tribunala najavio “pod pritiskom” UN zbog velikih finansijskih izdataka.

– Tamo radi veliki aparat – sudski, tužilački, zatvorski te pomoćno osoblje i postoji zahtjev da to bude smanjeno. Međutim, ponavljam da se konačna odluka kod Mladića ne može očekivati prije 2019. godine, ako se budu poštovali pomenuti rokovi koji su važili i za sve druge ranije predmete – podvukao je Šaljić.

Zoran Živanović, advokat Gorana Hadžića, ističe da mu Meronove najave djeluju “suviše optimistično”.

– Ne vjerujem da je to moguće. Čak i ako bi se prvostepeni postupci završili do te godine, sigurno je da će biti žalbi, tako da preoptimistično, da ne kažem nevjerovatno, zvuči da bi sve moglo biti gotovo u roku od dvije godine – kazao je Živanović.

Predsjednik Haškog tribunala je pred UN ocijenio i da je tekuće smanjenje broja zaposlenih uticalo na moral osoblja i da to predstavlja izazov za efikasan završetak aktivnosti. Advokati haških optuženika ističu da nisu stekli utisak da je smanjenje količine novca koji se izdvaja za tribunal “uticalo na moral zaposlenih”, ali da je evidentno da se nalaze u stalnoj neizvjesnosti do kada će raditi i šta nakon zatvaranja tribunala.

– Odlazak osoblja iz tribunala uticao je na njegovo pravilno funkcionisanje, posebno odlazak onih najiskusnijih ljudi, koji su na vrijeme uvidjeli da će uskoro ostati bez posla te tražili jednako dobar angažman – dodao je Živanović.

(Press)