Presuda Mladiću tek 2019. godine!

ratko mladic
ratko mladic
Najave predsjednika Haškog tribunala, Teodora Merona, da će svi slučajevi biti završeni do 2017. godine, te da će ovaj sud tada završiti svoj mandat su preoptimistične, tvrde advokati haških optuženika.

Sagovornici Pressa ističu da ne postoji teoretska šansa da presuda generalu Ratku Mladiću bude izrečena prije 2019. godine, što praktično znači da je gašenje ovog tribunala trenutno na dugom štapu.

Meron je u utorak, podnoseći godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN, naveo da je tribunal tokom ove godine donio dvije žalbene presude, kao i da će do kraja godine donijeti drugostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, dok će 2016. godine odlučiti u četiri suđenja i dva žalbena postupka. Meron je najavio da bi u 2017. godini trebalo da budu završeni postupci protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Međutim, Miloš Šaljić, advokat generala Mladića, rekao je za naš list da će se u ovom predmetu dokazi iznositi do kraja januara naredne godine. Nakon toga, odbrani i tužilaštvu treba da bude dato oko pola godine za pripremu završnog podneska u kojem se sumira dotadašnji rad i određuju zahtjevi prema sudu u pogledu kazne, odnosno eventualne oslobađajuće presude.

– Zatim se čeka odluka suda, što može da potraje i godinu dana. Nakon toga izrađuje se presuda i dostavlja strankama, koje onda imaju pravo na žalbu, a vrijeme za njeno podnošenje može da traje i do šest mjeseci. Žalbenom vijeću takođe treba vrijeme da donese svoju odluku, a u ovako složenim predmetima, to zna da traje oko dvije godine. Dakle, ovi postupci nikako ne mogu da budu završeni prije 2019. godine – bio je kategoričan Šaljić.

On smatra da je Meron skoro zatvaranje Haškog tribunala najavio “pod pritiskom” UN zbog velikih finansijskih izdataka.

– Tamo radi veliki aparat – sudski, tužilački, zatvorski te pomoćno osoblje i postoji zahtjev da to bude smanjeno. Međutim, ponavljam da se konačna odluka kod Mladića ne može očekivati prije 2019. godine, ako se budu poštovali pomenuti rokovi koji su važili i za sve druge ranije predmete – podvukao je Šaljić.

Zoran Živanović, advokat Gorana Hadžića, ističe da mu Meronove najave djeluju “suviše optimistično”.

– Ne vjerujem da je to moguće. Čak i ako bi se prvostepeni postupci završili do te godine, sigurno je da će biti žalbi, tako da preoptimistično, da ne kažem nevjerovatno, zvuči da bi sve moglo biti gotovo u roku od dvije godine – kazao je Živanović.

Predsjednik Haškog tribunala je pred UN ocijenio i da je tekuće smanjenje broja zaposlenih uticalo na moral osoblja i da to predstavlja izazov za efikasan završetak aktivnosti. Advokati haških optuženika ističu da nisu stekli utisak da je smanjenje količine novca koji se izdvaja za tribunal “uticalo na moral zaposlenih”, ali da je evidentno da se nalaze u stalnoj neizvjesnosti do kada će raditi i šta nakon zatvaranja tribunala.

– Odlazak osoblja iz tribunala uticao je na njegovo pravilno funkcionisanje, posebno odlazak onih najiskusnijih ljudi, koji su na vrijeme uvidjeli da će uskoro ostati bez posla te tražili jednako dobar angažman – dodao je Živanović.

(Press)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.