Politika 19.02.2021.

PRESUDA: Osmica i Pekić oslobođeni optužbi pred Sudom BiH

ČITANJE: 1 minuta

Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića.

Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi, te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte, piše Klix.ba.

Tužilac Oleg Čavka je od Suda BiH tražio da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana i tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina.

S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. avgust uz tvrdnju da je pitanju državna tajna.

Cilj im je bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića.

(N.S)