Vijesti 23.05.2022.

PRESUDA U BIHAĆU: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbe za ubistvo generala HVO-a

ČITANJE: 3 minute

Kantonalni sud u Bihaću danas je Hamdiju Abdića i još petoricu nekadašnjih pripadnika 502. Viteške brigade Armije Republike Bosne Hercegovine: Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Indijana Alibegovića, Ramiza Ružnića i Envera Keranovića oslobodio optužnice za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića.

Nekadašnji komandant 502. Viteške brigade i istaknuti pripadnik Petog korpusa Hamdija Abdić sumnjičio se da je bio nalogodavac ubistva, a ostala petorica članova Vojne policije ove jedinice saizvršioci.

Danas je rečeno kako je ovakva sudska odluka donesena zbog nedostatka bilo kakvih dokaza, iskaza, ali i brojnih propusta, te nedokazanih navoda.

“Nadam se da je ovim okončano višegodišnje maltretiranje mojih nekadašnjih saboraca i mene. Nismo imali apsolutno nikakve veze sa nestankom i ubistvom Vlade Šantića, što je više puta i dokazano, ali sada i potvrđeno. Ne postoje dokazi, ni svjedoci, niti bilo šta drugo što je moglo ukazati bilo kakvu moju povezanost sa ovim slučajem”, izjavio je Hamdija Abdić.

Članovi advokatskog tima Hamdije Abdića zaključili su da u ovome predmetu nedostaju veze, poveznice namjere kao i konkretne radnje optuženih, ali i da je u predmetu bilo evidentno nezakonito vještačenje, izuzimanje uzoraka, pretresi prostorija, kao i nepostojeći zapisnici o poduzetim radnjama.

Rečeno je i kako je optužnica protiv Abdića trebala biti odbijena zbog zastarjelosti djela, a zbog niza propusta i nedokazanih navoda optužnice i donesena oslobađajuća presuda.

HNS: Dodatno produbljeno nepovjerenje

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH najoštrije osuđuje nepravomoćnu oslobađajuću Presudu Kantonalnog suda u Bihaću protiv optuženih Hamdije Abdić Tigra, Dede Karabegović, Jasmira Topal, Ramiza Ružnić, Indijana Alibegović i Envera Keranović, optuženih za nestanak i ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

“Kantonalni sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine,” stoji u saopćenju.

“Posebno je nedopustivo da je cijeli proces vođen kao civilno ubojstvo, a ne kao ratni zločin, što on zapravo u stvari i jeste”, poručuju iz HNS-a.

“Ova oslobađajuća presuda je dodatno produbila nepovjerenje i pokazala pravnu nesigurnost u postupanje sudova u Bosni i Hercegovini.

Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin te da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji.

U protivnom, još će se jednom pokazati da za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i njihove obitelji nema pravde, a cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za pravu istinu o ovom ratnom zločinu, koji ni nakon 27 godina nije rasvijetljen.

Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pokažu interes za izgradnjom pravne države, doprinesu istini i pomirenju, jer današnja oslobađajuća presuda je još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina nije pravna država, odnosno da je država u kojoj su pravda i istina dostupne samo nekima, a hrvatske žrtve ratnih zločina i njihove obitelji će još dugo čekati na pravdu i istinu, ako je uopće i budu dočekale.” kažu iz HNS-a.

(SB)