PRESUDA VIŠEG PRIVREDNOG SUDA Banjaluka je novi-stari vlasnik Sokolskog doma

Grad Banjaluka je povratio vlasništvo nad milionski vrijednim objektom Sokolskog doma u centru grada.

Naime, nedavno je Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio raniju presudu Okružnog suda u korist Grada Banjaluke u sporu protiv „Sokolskog društva Banjaluka“. Okružni sud je u februaru, prvostepenom presudom, poništio pravo raspolaganja i korištenja „Sokolskom društvu“ i odlučeno je da ovaj objekat, koji je pod zaštitom države, u zemljišnim knjigama treba biti upisan na stvarnog vlasnika – Grad Banjaluku.

Na tu sudsku odluku “Sokolsko društvo” je uložilo žalbu Višem privrednom sudu, koje je drugostepenom presudom odlučilo da je ona neosnovana.

U obrazloženju presude koja je u posjedu Srpskainfo je navedeno da “Sokolsko društvo” na osnovu registracije i Statuta društva nije moglo steći predmetne nekretnine, odnosno nije mogao postati njihov vlasnik, odnosno nosilac prava  raspolaganja.

– Na tuženog je uknjižen veći obim prava (pravo raspolaganja), nego što je zaista preneseno od strane  nadležnog organa (pravo korištenja), pa je opravdano izvršena ispravka takvog upisa, zbog čega je takav upis ništav, o čemu je prvostepeni sud donio pravilnu odluku – navedeno je u obrazloženju presude Višeg privrednog suda.

Sudska bitka u ovom predmetu se vodi od 2008.godine kada je tadašnja gradska administracija pokrenula spor protiv „Sokolskog društva“, koje je u ranim devedestim godinam prošlog vijeka u zemljišnim knjigama registrovan kao nosilac prava raspolaganja.

U taj proces je pored objekta Sokolskog doma uključena i pripadajuća parcela veličine oko 1.500 kvadratnih metara na jednoj od najatraktivnijih pozicija u gradskoj jezgri. Ukoliko bi se našla na tržištu, ova nekretnina bi, mogla da dostigne vrijednost od nekoliko miliona maraka. Sam objekat, izgrađen je još davne 1934. godine, kao imovine tadašnjih „Saveza sokola Jugoslavije“. Poslije Drugog svjetskog rata, objekat je nacionalizovan i upisan u zemljišne knjige kao opštenarodna imovina.

Nacionalni spomenik

Zgrada Sokolskog doma je  bila središte Vrbaske banovine. Izgrađena je sa karakterističnim, stepenasto usječenim arhivoltama i visokom ukrašenom atikom na pročelju, sa elementima „srpskovizantijskog stila“. Zgrada je, do danas, gotovo u potpunosti sačuvala namjenu i autentičan izgled. Objekat Sokolskog doma sa pratećim sportskim terenima proglašen je za nacionalni spomenik BiH.

(Srpskainfo)

“VRATITE NAS KUĆI”: Banjalučanin sa kruzera u Đenovi uputio apel institucijama BiH

Banjalučanin David Knežević apeluje na institucije u Bosni i Hercegovine da pomognu njemu i njegovim kolegama da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.  Prema Kneževićevoj procjeni na brodu Seven Seas Navigator nalazi se oko devet državljanja BiH. Inače ovaj kruzer kompanije Regent dio je korporacije Norwegian Cruise Line. Knežević za N1 ističe da preko 70

RUSIJA: Klinička testiranja vakcine počinju u naredne dvije sedmice

Ruski naučnici planiraju da počnu klinička testiranja vakcine protiv virusa korona u naredne dvije sedmice, saopštio je danas ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško. Muraško je rekao da su odabrani volonteri koji će učestvovati u testiranju, prenosi TASS. Farmaceutske kompanije širom svijeta žure da razviju terapiju i vakcinu za virus koji je do sada odnio 364.000

NIKŠIĆ: Priveden vozač automobila koji se jutros sudario sa autobusom

Žena koja je upravljala automobilom koji se jutros sudario sa autobusom na putu Podgorica-Nikšić privedena je i biće saslušana u tužilaštvu, rekao je osnovni državni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić. Privedena je žena čiji su inicijali D.T. zbog sumnje da je izazvala teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. U sudaru autobusa i automobila “folksvagen

TUŽILAŠTVO BiH: Predložen pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Tužioci Tužilaštva BiH predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića. – Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

RADOJIČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA STANARIMA: Riješiti infrastrukturu oko zgrada u Lazarevu

Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je stanare Ulice Despota Stefana Lazarevića, gdje je Grad nedavno asfaltirao pristupnu saobraćajnicu, zajedno sa pješačkim površinama. Osim pristupnih saobraćajnica i 42 parking mjesta, izgrađena je oborinska i dio fekalne kanalizacije, kao i nova rasvjeta, a sve u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa nedostajućom komunalnom infrastrukturom. Grad je izdvojio

ČAVIĆ: CIK BiH prema NDP-u vrši političku osvetu

Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije CIK BiH, u kome su ljudi iz SDS i PDP, vrši političku osvetu prema NDP kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena nevjerovatna kazna od 87.000 KM.  Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP