PRESUDA VIŠEG PRIVREDNOG SUDA Banjaluka je novi-stari vlasnik Sokolskog doma

Grad Banjaluka je povratio vlasništvo nad milionski vrijednim objektom Sokolskog doma u centru grada.

Naime, nedavno je Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio raniju presudu Okružnog suda u korist Grada Banjaluke u sporu protiv „Sokolskog društva Banjaluka“. Okružni sud je u februaru, prvostepenom presudom, poništio pravo raspolaganja i korištenja „Sokolskom društvu“ i odlučeno je da ovaj objekat, koji je pod zaštitom države, u zemljišnim knjigama treba biti upisan na stvarnog vlasnika – Grad Banjaluku.

Na tu sudsku odluku “Sokolsko društvo” je uložilo žalbu Višem privrednom sudu, koje je drugostepenom presudom odlučilo da je ona neosnovana.

U obrazloženju presude koja je u posjedu Srpskainfo je navedeno da “Sokolsko društvo” na osnovu registracije i Statuta društva nije moglo steći predmetne nekretnine, odnosno nije mogao postati njihov vlasnik, odnosno nosilac prava  raspolaganja.

– Na tuženog je uknjižen veći obim prava (pravo raspolaganja), nego što je zaista preneseno od strane  nadležnog organa (pravo korištenja), pa je opravdano izvršena ispravka takvog upisa, zbog čega je takav upis ništav, o čemu je prvostepeni sud donio pravilnu odluku – navedeno je u obrazloženju presude Višeg privrednog suda.

Sudska bitka u ovom predmetu se vodi od 2008.godine kada je tadašnja gradska administracija pokrenula spor protiv „Sokolskog društva“, koje je u ranim devedestim godinam prošlog vijeka u zemljišnim knjigama registrovan kao nosilac prava raspolaganja.

U taj proces je pored objekta Sokolskog doma uključena i pripadajuća parcela veličine oko 1.500 kvadratnih metara na jednoj od najatraktivnijih pozicija u gradskoj jezgri. Ukoliko bi se našla na tržištu, ova nekretnina bi, mogla da dostigne vrijednost od nekoliko miliona maraka. Sam objekat, izgrađen je još davne 1934. godine, kao imovine tadašnjih „Saveza sokola Jugoslavije“. Poslije Drugog svjetskog rata, objekat je nacionalizovan i upisan u zemljišne knjige kao opštenarodna imovina.

Nacionalni spomenik

Zgrada Sokolskog doma je  bila središte Vrbaske banovine. Izgrađena je sa karakterističnim, stepenasto usječenim arhivoltama i visokom ukrašenom atikom na pročelju, sa elementima „srpskovizantijskog stila“. Zgrada je, do danas, gotovo u potpunosti sačuvala namjenu i autentičan izgled. Objekat Sokolskog doma sa pratećim sportskim terenima proglašen je za nacionalni spomenik BiH.

(Srpskainfo)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog