Vijesti 23.10.2020.

PRESUDA: Za napad dva opasna psa sa smrtnim ishodom vlasnica kažnjena sa 12.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Slobodanka Bojanić (53) iz Banjaluke nepravosnažno je osuđena na novčanu kaznu od 12.000 maraka, po optužnici koja je tereti da je držala dva opasna psa, koji su 5. avgusta 2017. napali njene komšije, od kojih je jedan i umro.

Presudu je izrekao Osnovni sud u Banjaluci.

Bojanić je proglašena krivom za izazivanje opšte opasnosti, odnosno nepropisnog držanja srednjeazijskih ovčara, takozvanih “azijata”. Kako saznaje Avaz, odbrana je na tu presudu uložila žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, po kojoj još nije odlučeno.

Dva opasna psa

Krvava drama se odigrala 5. avgusta 2017. u ulici Žarka Zgonjanina u Banjaluci. Psi su prvo izgrizli Zoru Mišić (58) i njenog supruga Momira (59), a potom Mlađena Radakovića, njegovog sina Stefana (22) i suprugu Maricu (57).

U optužnici se navodilo da je Bojanićeva u boksovima držala dva opasna psa “azijata”, koji nisu bili vakcinisani protiv bjesnila. U jednom trenutku pse je pustila iz boksa, bez zaštitne korpe na njušci, i oni su preskočili ogradu visoku 1,2 metra i izašli na ulicu.

– Bez povoda psi su napali Zoru Mišić kojoj su prišli sa prednje strane, gdje ju je jedan pas ugrizao u predjelu lijeve lopatice, a drugi za isto mjesto nanijevši joj lake povrede. U pomoć joj je pritekao muž Momir koga su psi ugrizli za desnu šaku i podlakticu, a potom za nadlakticu lijeve ruke pokidavši mu mišić – navodi se u optužnici.

Stresan događaj

Psi su nakon toga krenuli dalje ulicom gdje su napali Maricu i Stefana Radakovića. Nju su ugrizli za lijevu natkoljenicu i lijevi kuk, a njenog sina za lijevu natkoljenicu i zadnju lošu. U šoku njih dvoje su počeli da dozivaju pomoć pa je iz kuće izašao Maričin suprug Mlađen s namjerom da ih odbrani od pasa.

– Oba psa napala su ga i grizla u predjelu vrata, lijevog ramena, desne podlaktice, grudnog koša i desnog stopala. Usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i usljed ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja kod Mlađena je došlo do naglog zatajivanja rada srca, od kojeg je hronično obolio, što je dovelo do njegove smrti – navodilo se u optužnici.

(SB/Banjaluka.net)