Vijesti 26.09.2022.

PRESUDA: Zdravku Raci 20 godina zatvora za ubistvo sestre kod Kotor Varoša

ČITANJE: 2 minute

Zdravko Raca (60) iz Obodnika kod Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 20 godina zatvora za ubistvo sestre Mirjane Vagner (72) koju je upucao s osam hitaca iz pištolja.

Nakon izricanja presude produžen mu je pritvor, a vrijeme koje je do sada proveo iza rešetaka, od 4.juna, uračunato mu je u kaznu.

Presudi je prethodilo priznanje optuženog koji je izjavio da žali zbog svega i da se kaje. On je u sudnici potvrdio da je motiv ubistva bila podjela imovine njihovog oca.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao Branimir Jukić.

Zločin se dogodio se 4. juna ove godine oko 13.30 časova u mjestu Obodnik kod Kotor Varoša. Prema navodima optužnice, Raca je tog dana dana pijan ušao u svoju kuću te uzeo pištolj „CZ“ kalibra 7,62 milimetra, napunio ga mecima, stavio iza pojasa i krenuo prema kući pokojnog oca. Kada je kroz otvorena vrata u hodniku primjetio svoju sestru Mirjanu, sa kojom je bio u sukobu zbog raspodjele imovine, obratio joj se i rekao “Znaš li šta si mi uradila?!”.

Navodi se da je odmah zatim ispalio osam hitaca u pravcu sestre i ubio je na mjestu. U optužnici stoji da je optuženi u momentu počinjenja krivičnog djela bio u stadijumu srednjeg pijanstva i u krvi imao 1.96 promila alkohola. Obdukcijom je utvrđeno da je nesrećna žena pogođena sa tri hica u glavu i grudi, te da je preminula na mjestu usljed iskrvarenja.

Obrazlažući presudu sudija Jukić je rekao da je Raca ubistvo počinio s direktnim umišljajem.

– Njegova sestra živjela u Njemačkoj i voljela je da dolazi u porodičnu kuću pokojnog oca. Ona i druga sestra su htjele da renoviraju kuću, ali se Raca bunio zbog čega je ona pokrenula postupak podjele imovine što je i motiv za ubistvo – rekao je Jukić.

Dodao je da je Racina supruga rekla da se on kada je saznao za podjelu imovine promijenio i da nije pričao.

– Kada je nakon toga vidio sestru kod komšije, uzeo je pištolj i otišao do komšije koji mu je rekao da je ona otišla u kuću. Kada je došao do nje, ispalio je u nju osam hitaca i nije ni pogledao da li daje znakove života – kaže Jukić.

Dodaje da je Raca pokazao bezobzirnost zbog čega mu je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

– Ovom presudom šalje se poruka da se ovakve stvari ne smiju dešavati – poručio je Branimir Jukić, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Zdravko Raca