Vijesti 04.03.2016.

Presude 20 godina skupljale prašinu

ČITANJE: 3 minute
samac
Ukupno 37 presuda za ratne zločine protiv Srba iz Šamca, a koje su donesene sredinom devedesetih, godinama su skupljale prašinu u Opštinskom sudu u Orašju, a “otkrivene” su tek kada je došlo do promjene na čelu ove pravosudne institucije!

Kako saznaje Press, predsjednik ovog suda, Darko Župarić, je sredinom 2015. godine zatekao u arhivskim spisima presude za ratne zločine donesene prije 20 godina, a nakon što je na ovoj poziciji zamijenio svog prethodnika koji je preminuo!

Tako ovaj pravni skandal, o kojem je naš list i juče pisao, postaje sve apsurdniji.

Kao što je Press objavio, osuđeni Šamčani do prije mjesec dana nisu ni znali da je protiv njih ikada vođen bilo kakav postupak, te tako nisu ni učestvovali u svojoj odbrani, pa ih je šokirala informacija da su početkom februara ove godine Osnovnom sudu u Modriči proslijeđene pravosnažne presude u kojima su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne u trajanju od 12 do 20 godina.

Neki su dobili i smrtne presude, a koje su promjenom zakonskih odredbi preinačene u 20-godišnju robiju.

Dvojica preminula

Predsjednik suda u Orašju, Darko Župarić, juče je precizirao da su oni 2. februara 2016. godine dostavili Osnovnom sudu u Modriči, kao nadležnom sudu, 39 presuda nekadašnjeg Vojnog suda Orašje radi izvršenja kaznene sankcije prema 39 osuđenika, nakon čega su od suda u Modriči obaviješteni da su dvojica osuđenika u međuvremenu preminula.

On nije želio da otkrije identitet osuđenih osoba, ali kao što je Press već pisao, među njima su bivši načelnik opštine Šamac Mirko Lukić, nekadašnji zamjenik predsjednika opštine Slobodan Sjenčić, aktuelni direktor Turističke organizacije Šamac Mladen Radović, te brojni drugi njihovi sugrađani. Vojni sud Orašje presude je donio u periodu između 1993. i 1995. godine.

– Presude su tek sada proslijeđene Osnovnom sudu u Modriči pošto se radi o zatečenom stanju, s obzirom na to da sam tek 1. juna 2015. godine preuzeo dužnost predsjednika Opštinskog suda u Orašju, nakon smrti ranijeg predsjednika suda. Uvidom u spise je vidljivo da su svi predmeti dugi niz godina bili na razmatranju u Haškom tribunalu, a u skladu s pravilima Rimskog sporazuma “Pravila puta” od 18. februara 1996. godine, nakon čega je Haški tribunal preuzeo postupak i donio svoje presude u šest predmeta. Time su presude Haškog suda zamijenile presude ranijeg Vojnog suda Orašje u tih šest predmeta, dok su ostali predmeti vraćeni domaćim sudovima – istakao je Župarić.

Zakonska obaveza

On je naglasio da nijednim zakonskim ili podzakonskim aktom, niti na bilo koji drugi način, presude ranijeg Vojnog suda Orašje nisu stavljene van snage, nego se i dalje radi o pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama.

– Samim tim, zakonska obaveza Opštinskog suda u Orašju, kao i bilo kojeg drugog suda u BiH, a u skladu s entitetskim zakonima o izvršenju krivičnih sankcija, jeste da presude obavezno budu dostavljene lokalnom nadležnom sudu radi izvršenja kaznenih sankcija. U konkretnom slučaju to je Osnovni sud u Modriči, s obzirom na to gdje je prebivalište osuđenika – dodao je Župarić.

(Press)