Vijesti 29.12.2022.

Pretpretresno ročište Branislavu Zeljkoviću u fokusu međunarodnih predstavnika u BiH

ČITANJE: 3 minute

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i drugima, optuženima u aferi “Korona ugovori”, počeće 6. februara sljedeće godine.

O koliko velikom i značajnom predmetu se radi, svjedoči današnje veliko interesovanje za pretpretresno ročište u Okružnom sudu Banjaluka.

Danas su u sudnici bili predstavnici ambasade SAD u BiH – rezidentni pravni savjetnik Frank Bradsher, kao i predstavnici Misije OSCE u BiH.

Očekuje se da će tokom postupka biti održano najmanje 30 ročišta, koja će se održavati jednom sedmično, odnosno svakog ponedjeljka.

Republički javni tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević najavila je da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka i pet vještaka. Pored toga planira da izvede 2.425 materijalnih dokaza.

Tužilac je danas navela da je saslušanje svjedoka u tužilaštvu trajalo ukupno 93 sata. “Smatram da će nam za saslušanje biti potrebno između 10 i 15 ročišta”, rekla je Tadić – Stojisavljević.

Branioci optuženih nisu otkrili koncept odbrane navodeći da za to “nije ni vrijeme ni mjesto”. Predložili su da im tužilaštvo na tri dana prije svakog ročišta dostavi spisak svjedoka koje planira saslušati, kao i okolnosti na koje ih saslušava, kako bi se mogli pripremiti, što je tužiteljka prihvatila.

Duška Bogojević, advokat Dragana Dubravca smatra da po ročištu ne treba pozivati više od četiri svjedoka smatrajući da bi sve preko toga bilo previše, a sa tim su se složili i advokati ostalih optuženih.

Na suđenje koje će početi 6. februara, pozvan samo jedan svjedok – Dragan Obradović, radnik Instituta za javno zdravstvo RS, koji je u tužilaštvu saslušavan pet časova.

Zeljković je optužen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnog djela primanje mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor „Procontrol“ d.o.o. Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, bivši direktor „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor „Travel for fun“d.o.o Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i direktor „Promeding“ d.o.o. Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, “najgrublje zloupotrijebio” svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko milion i 300 hiljada maraka, piše mondo.ba.

(SB)