Svijet 02.06.2021.

PRETPRISTUPNA POMOĆ: EU će do 2027. za Balkan i Tursku izdvojiti više od 14 milijardi evra

ČITANJE: 2 minute

Evropski parlament i Savjet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period 2021-2027. godina.

U pitanju je instrument koji podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu reformi i ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Uniji.

“Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku. Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama”, rekao je danas komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U Briselu navode da će se IPA 3 u narednom sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, tzv. Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.

Ističe se da će se njegovo programiranje zasniva na “tematskim prioritetima”, a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja koje su u pitanju.

“To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U Komiisji kažu da će IPA 3 biti fokusirana na “strateško i dinamično” raspoređivanjem pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrijednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.

Iz okvira IPA 3 finasiraće se i evropski Ekonomsko-investicioni paket za opravak Zapadnog Balkna, a biće osigurana i koherentnost i komplementarnost između IPA 3 i novog, skoro 80 milijardi evra vrijednog Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI).

Danas postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Savjeta EU, koji se zasniva na prijedlogu Evropske komisije, sada će biti preveden u zakonski tekst, prije nego što EU pokrenu postupak formalno usvajanje IPA 3.

Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen, navode u Briselu.

(SB)

Oznake: Oliver Varhelji