Vijesti 18.06.2021.

Pretresi u Tuzli i Sarajevu zbog sporne diplome Osmice

ČITANJE: 2 minute

Po naredbi Suda BiH, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona obavljaju pretres imovine Denisa Prcića, osnivača i direktora Američkog univerziteta u Sarajevu, saznaje portal „Avaz“.

Osim njega, na meti policijskih organa su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, radnici Američkog fakulteta. Izdat je i nalog za njihovo hapšenje.

U toku je pretres Prcićevih stanova u Sarajevu, Tuzli, vikendici na Modracu kao i prostorija Američkog univerziteta u Tuzli te prostorija koje koriste u Sarajevu.

Avaz saznaje  da je Prcić pod kontrolom policije MUP TK, a pronađen je na adresi u Tuzli, gdje takođe ima stan. Pod kontrolom policije su i Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović.

On je prije nekoliko minuta doveden u prostorije Američkog univerziteta u Tuzli, gdje traje pretres i ove visokoškolske ustanove.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičene osobe u prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Inače, Prcića istražuju čak tri tužilaštva – Tužilaštvo BiH te tužilaštva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OBA-e Osman Mehmedagić.

Mehmedagić je priložio Komisiji za nadzor nad radom OBA-e diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, ali ju je proglasio tajnom. Međutim, istragom je utvrđeno da je njegovo ime naknadno dopisano na spisak studenata. Sumnjiči se da je omogućio sticanje diplome direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Mehmedagiću ne nezakonit način.

Dopisali ime

Kako je utvrđeno, Prcić je, uz pomoć saradnika, istrgnuo stranicu s upisom studenata (registar indeksa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića.

Nedavno je SIPA obavila i uviđaj na kameri ispred prostorija Federalne uprave policije FUP i OBA-e kako bi se vidjelo šta je osumnjičeni Prcić prošle sedmice radio u zgradi OBA-e.

(E.M)