Vijesti 07.05.2016.

Pretučen svjedok saradnik u slučaju “Specijalci”

ČITANJE: 3 minute
specijalci
Suspendovani radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša, koji je nedavno priznao krivicu za učešće u oružanoj pljački 617.000 KM Unikredit banke iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška, pretučen je u Kotor Varošu.

Njega je pretukla za sada nepoznata osoba, poslije lokalnog fudbalskog turnira koji je odigran u blizini Kotor Varoša.

“Glas Srpske” saznaje da bi motiv napada na Kuzmića moglo  biti to što je on priznao krivicu za pljačku na autoputu i pristao da svjedoči protiv ostalih optuženih.

Iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti, navodeći inicijale, kazali su da im je ovaj događaj Kuzmić prijavio 29. aprila.

– Prema prijavi, D. K. je toga dana oko 21.30 časova na putu Obodnik – Šiprage napala nepoznata osoba i udarila više puta. Pokrenuta je istraga s ciljem rasvjetljavanja navoda iz prijave i svih okolnosti tog događaja – rekli su u policiji.

Kuzmić je “Glasu Srpske” kazao da nije pretučen, ali je priznao da je napadnut. Nije želio da govori o detaljima niti motivima napada.

– Neko me udario s leđa nekoliko puta i to je to. Ne želim da govorim o tome, sve je prijavljeno policiji i tužilaštvu pa vidite s njima – rekao je Kuzmić.

Njegov advokat Mirko Dabić kazao je da je čuo za taj događaj, ali i istakao da ne zna detalje pa ne može ništa da komentariše.

Osim Kuzmića, za oružanu pljačku 617.000 KM Unikredit banke optuženi su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS: Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, te suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (30) iz Banjaluke. Oni su negirali krivicu u banjalučkom Okružnom sudu. U pljački su učestvovali još specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, koji su ubrzo poslije hapšenja pristali na saradnju pa nisu ni optuženi zajedno s ostalima. Njih dvojica su, kao i Kuzmić,  zaključili s tužilaštvom  sporazume o priznanju krivice i obavezali se da će biti svjedoci saradnici. Oni će svjedočiti protiv ostalih optuženih.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Kuzmić je u optužnici označen kao “tiper”, odnosno osoba koja je dojavila vrijeme i način transporta novca. U optužnici je navedeno da je Malić organizovao zločinačko udruženje i isplanirao pljačku. Dodaje se da su optuženi u pljačku krenuli iz Janjuzove kuće u Kozarskoj Dubici, gdje su ranije dovezli “audi A6” kupljen za pljačku. To­g 22. septembra oko četiri časa ujutro krenuli su ka autoputu nadomak Gradiške, naoružani automatskim puškama i ručnim bacačem raketa “zoljom”. Sakriveni na vijaduktu iznad autoputa čekali su da Kuzmić javi Popoviću da su vozila “Sektor sekjuritija” krenula iz Unikredit banke u Banjaluci. Dogovorena šifra glasila je: “Ljubavi, krenula sam.” Kada su dobili poruku, pljačkaši su se uključili na autoput, pustili tri vozila “Sektor sekjuritija” da prođu i krenuli za njima. Nakon nekog vremena su ih presreli i napali paljbom iz automatskih pušaka, te oteli novac. Tokom istrage pronađeno je tek 12.000 evra, automobil i oružje korišćeno u pljački.

Sloboda

Danijel Kuzmić polovinom aprila pušten je iz pritvora da se brani sa slobode nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom RS zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u pljački 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška. On je u pritvoru proveo oko tri mjeseca. Uhapšen je i pritvoren 13. januara. Osim njega, sa slobode se brane i Željko Inđić i Goran Janjuz. U pritvoru se zbog pomenute pljačke nalaze pripadnici Specijalne policije MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša, te suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda iz Banjaluke.

(Glas)