Politika 11.10.2022.

Preuranjene odluke, preuranjeni zaključci

ČITANJE: 3 minute

PIŠE: Aleksandar Stojanović

Kada su opozicioni predstavnici, na čelu sa predsjedničkim kandidatom Jelenom Trivić, predali žalbe zbog izbornih nepravilnosti koje su zabilježili, predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović rekao je da su takvi zahtjevi preuranjeni i da je takve prigovore moguće dostaviti tek po objavljivanju zvaničnih rezultata izbora.

Nekoliko dana kasnije nisu proglašeni zvanični rezultati, jer CIK ni nakon osam dana, zbog nevjerovatne sporosti, nije prebrojao sve glasove. Ali, isti CIK je odlučio da će se ponovo brojati ono što još nije do kraja prebrojano. Tako je ovo tijelo, koje bi trebalo da bude garant legitimiteta izbornog procesa, donijelo odluku po preuranjenoj žalbi, smatrajući da odluka nije preuranjena.

U ponedjeljak, 3. oktobra, većina građana Srpske probudila se u uvjerenju da je njihov kandidat novi predsjednik Republike Srpske. CIK je izbornu noć prespavao, a sjetili su se da se oglase nekad poslijepodne sa prvim preliminarnim rezultatima. Da stvar bude još gora, ili bezobraznija, saopštili su da će rezultate ažurirati svaka 24 sata.

Tako su nas doveli u situciju “dok selo gori, baba se češlja”. Zaista, u Srpskoj je buknuo politički požar, jer opozicija nije odustala od svojih zahtjeva. Doduše, oni su se mijenjali, pa su od želje za ponavljanjem izbora došli do zahtjeva za ponovnim brojanjem. Na ulicama Banjaluke u sedmici nakon izbora održana su dva protesta zbog “izbornih neregularnosti i krađe”, a svi kliču da je “Jelena Trivić novi predsjednik”. Za to vrijeme CIK izbacuje rezultate po kojima je Milorad Dodik u konstantnoj prednosti koja se mijenja u promilima, a te rezultate pozdravljaju i vladajuće stranke.

I kad je djelovalo da politički cirkus ne može biti veći, CIK na iznenadnoj sjednici donosi naredbu: “Ponoviti brojanje!”. Opet, kasno u noć, objašnjavaju da nisu odlučivali po prigovorima, nego su se pozvali na (nejasne) odredbe iz zakona kako bi zaštitili integritet izbora. Kao da im nisu bile dovoljne stalne optužbe o njihovoj političkoj pristrasnosti i bliskosti s opozicionim strankama, pa su odlučili da dodatno podgriju takve optužbe i zaprže ovaj bosanski lonac.

Kao da cijela situacija, koju su proizveli politički predstavnici, nije bila dovoljno zbunjujuća i odvratna, pa je među ionako od politike sluđene građane trebalo unijeti dodatne znake pitanja iza kojih ne postoji razuman odgovor. “Ljaga sa izbornog procesa” i potencijalnih neregularnosti pokušava se skinuti preuranjenim odlukama. I tako daju legitimitet priči o nelegitimnosti aktuelnog saziva CIK.

I pored silnih optužbi i pritisaka, članovi CIK-a su se s tim nosili korektno, ali sada su upali u potencijalni opšti haos koji bi ova odluka mogla izazvati. Nema ništa sporno u ponovnom brojanju glasova. Naprotiv, ako treba, neka se broji i 10 puta dok sve ne bude regularno, ali ovakve preuranjene odluke tjeraju nas na preuranjene zaključke i prosto je nemoguće ignorisati tvrdnje pojedinaca da iza ove odluke stoje neke potencijalno opasne namjere.

Suštinski, ništa se ne mijenja da li se glasovi u dvorani “Zetra” broje sada ili nakon 2. novembra, pa se zato i postavlja pitanje zbog čega je CIK donio odluku da broji drugi put kad do kraja nije izbrojao ni prvi put. Sve ovo potrajaće veoma dugo, a zvanične predstavnike dobićemo tek, ako Bog da, krajem godine. I nije to problem s aspekta funkcionisanja institucija, nego ko će ih do kraja godine slušati da su i jedni i drugi pobjednici?