Biznis 25.11.2015.

Prevara ili genijalnost: Tajna strategija najmlađe milijarderke

ČITANJE: 5 minuta
30stewart-web-master675
Kraljica ’testova krvi’, Elizabet Holms, nalazi se na osmom mestu najbogatijih žena u svijetu koje su bogatstvo stekle same. Ima samo 31 godinu, najmlađa je milijarderka, osnivač i predsjednik kalifornijske kompanije Theranos, koja se smatra jednom od najuspešnijih zdravstenih kompanija za testiranje krvi.

Theranos je osnovan 2003. godine, međutim, posljednjih mjeseci u stranim medijima ispred imena ove kompanije mnogo češće stoji ’kontroverzna’ nego ’uspješna’. Razlog tome je što Holms već više od decenije ne želi da otkrije način na koji njena tehnologija funkcioniše, kao ni uspješnost rezultata.

Ono što Theranos, prema sopstvenom tvrđenju, pruža jesu jeftiniji testovi krvi koji su u isto vrijeme pouzdaniji i brži. Takođe, za test se ne koristi igla već nano-kontejner odnosno mala bočica sa aplikatorom kojoj je potrebno samo nekoliko kapi krvi, i to iz prsta.

Iz tako malog uzorka može da se napravi 70 različitih testova i otkrije desetak bolesti i stanja, od visokog holesterola do raka, tvrdi ova kompanija.

Jasno je da ovde nije riječ o napretku u tehnologiji, već kreiranje nove tehnologije koja bi potpuno promijenila zdravstveni sistem. Kako i sama Elizabeth kaže, njena misija je da omogući svima da budu više uključeni u zdravstvenu zaštitu.

„Ono što želim od života je da otkrijem nešto novo, nešto što je ljudski rod smatrao nemogućim“, napisala je kao devetogodišnja djevojčica ocu.

elizabeth-holmes1

Još u srednjoj školi, Elizabet je savladala mandarinski i počela da trguje sa kineskim univerzitetima. Putovala je u Singapur, a za razliku od svojih vršnjaka, ljeto je provela u laboratorijama radeći na revolucionarnom istraživanju SARS. Nakon srednje škole upisuje hemiju na Stanfordu, ali ubrzo napušta studije da bi se potpuno posvetila Theranosu koji je tada osnovala.

Prvu dekadu provela je postavljajući kompaniju na noge. Tokom tih godina bila je pretjerano tajnovita i malo je ko znao za Theranos. Ali, prošle godine pojavila se na naslovnici časopisa Fortune i otad njena popularnost raste.

Od prošle godine, Holms ima 84 patenta registrovanih na svoje ime, 18 u SAD, 66 izvan SAD.

„Ne želim da napravim mali napredak u tehnologiji. Želim da kreiram novu tehnologiju, i to onu koja će imati svrhu u pomoći čovječanstvu bez obzira gdje su, koje su nacije, koliko godina imaju…”.

Ovakva vizija i poimanje napretka, doprinosa svijetu i viših ciljeva, predan i posvećen rad do fanatičnosti učinila je da je upoređuju sa Stivom Džobsom i Bil Gejtsom. Čitava fama oko nje i njene kompanije i prašina koja se podiže već je dobar materijal za intrigantan film.

Po cijeli dan provodi u kancelariji. Osim što može da citira Džejn Ostin iz glave, nema vremena ni za čitanje, ni za druženje, osim sa bratom koji je takođe jedan od rukovodilaca u Theranosu. Ne izlazi, deset godina nije bila na odmoru, radi sedam dana nedeljno, veganka je jer ne želi da meso utiče na njen san, koji inače vrlo ograničava.

Theranos razvija tehnologiju koja će testiranje krvi učiniti jeftinijim, bržim, pouzdanijim i dostupnijim. Na osnovu ovakve tehnologije, gdje se igle skoro potpuno izbacuju i gdje se uzima uzorak od samo nekoliko kapi krvi, laboratorije bi imale glavnu ulogu, a pacijenti bi mogli da pristupe rezultatima putem interneta – bilo kad i bilo gdje.

Što je još bitnije, ovakva tehnologija mogla bi rano da otkrije anomalije u krvi.

„Smatram da je osnovno ljudsko pravo imati pristup cijeloj infrastrukturi testiranja krvi, kako bi se u što ranijoj fazi otkrili mogući problemi”, objasnila je Holms glavnu inicijativu Theranosa.

Kroz desetak godina pažljivoh biranja ulagača i razvijanja tehnologija, ostvarila je svoj cilj. Theranos danas zapošljava 500 ljudi, a u poslovanje firme uloženo je približno 400 miliona dolara. Vrijednost kompanije procjenjuje se na devet milijardi dolara, od čega Holmsovoj priprada polovina.

Međutim, posljednjih meseci javnost je počela ozbiljno da kritikuje Theranos jer u bordu 12 direktora ima samo dva stručnjaka za medicinu. Takođe, niko ne zna kako taj test uopšte funkcioniše, i čitava kompanija čuva ove podatke u najstrožoj tajnosti. Elizabet Holms je čak trojicu bivših zaposlenih Theranosa odvela na sud, tvrdeći da su zloupotrebili zaštićene tajne njene firme.

Tech Insider kaže da su ljudi koji su vidjeli podatke kompanije ubjeđeni da postoji nešto obećavajuće. Lanac apoteka Walgreens postavio je Theranos laboratorije u neke svoje objekte. Takođe, postoji saradnja sa velikim farmaceutskim kućama GlaxoSmithKline i Pfizer, kao i nekoliko bolničkih sistema. Prihode dobija i od rada za američku vojsku, mada je Holmsova odbila da o tome priča, osim što je rekla da je to važna oblast za spasavanje života. Svaka laboratorija ima sertifikat, i može da radi i kao klinika. Međutim, Theranos dobija oštre kritike jer još nije publikovala recenzije koje bi uporedile nove testove sa tradicionalnim, a kompanija nije dozvolila nezavisnim ekspertima da javno ocjenjuju laboratorije.

Ipak, pod pritiskom javnosti, Theranos je počeo da obavljuje neke od podataka. U julu ove godine FDA (Food and Drug Administration) odobrio je njihove testove za herpes. Ali, to je za sada sve od odobrenih testova koji koriste tehnologiju kompanije. Tužbe i kritike su sve žešće od strane naučnika i medicinskih profesionalaca jer rade u tajnosti, bez objavljivanja mnogo detalja kako testovi zaista rade. Theranos se brani time što želi da zaštiti intelektualnu svojinu.

„Cijeli svoj život podredila sam ovome”, kaže Elizabet strogim dubokim glasom, u crnom odjelu, sa položajem tijela uvek ’u gardu’. Kao i političari, može dosta toga da kaže, ali da ne otkrije puno. Da li je tajnovita zbog toga što zaista donosi nešto revolucionarno novo, ili želi da prikrije mnoge nedostatke? Ostaje nam da vidimo kako će se dalje razvijati priča oko Theranosa.

(Bizlife.rs)