Prevara ili genijalnost: Tajna strategija najmlađe milijarderke

30stewart-web-master675

Kraljica ’testova krvi’, Elizabet Holms, nalazi se na osmom mestu najbogatijih žena u svijetu koje su bogatstvo stekle same. Ima samo 31 godinu, najmlađa je milijarderka, osnivač i predsjednik kalifornijske kompanije Theranos, koja se smatra jednom od najuspešnijih zdravstenih kompanija za testiranje krvi.

Theranos je osnovan 2003. godine, međutim, posljednjih mjeseci u stranim medijima ispred imena ove kompanije mnogo češće stoji ’kontroverzna’ nego ’uspješna’. Razlog tome je što Holms već više od decenije ne želi da otkrije način na koji njena tehnologija funkcioniše, kao ni uspješnost rezultata.

Ono što Theranos, prema sopstvenom tvrđenju, pruža jesu jeftiniji testovi krvi koji su u isto vrijeme pouzdaniji i brži. Takođe, za test se ne koristi igla već nano-kontejner odnosno mala bočica sa aplikatorom kojoj je potrebno samo nekoliko kapi krvi, i to iz prsta.

Iz tako malog uzorka može da se napravi 70 različitih testova i otkrije desetak bolesti i stanja, od visokog holesterola do raka, tvrdi ova kompanija.

Jasno je da ovde nije riječ o napretku u tehnologiji, već kreiranje nove tehnologije koja bi potpuno promijenila zdravstveni sistem. Kako i sama Elizabeth kaže, njena misija je da omogući svima da budu više uključeni u zdravstvenu zaštitu.

„Ono što želim od života je da otkrijem nešto novo, nešto što je ljudski rod smatrao nemogućim“, napisala je kao devetogodišnja djevojčica ocu.

elizabeth-holmes1

Još u srednjoj školi, Elizabet je savladala mandarinski i počela da trguje sa kineskim univerzitetima. Putovala je u Singapur, a za razliku od svojih vršnjaka, ljeto je provela u laboratorijama radeći na revolucionarnom istraživanju SARS. Nakon srednje škole upisuje hemiju na Stanfordu, ali ubrzo napušta studije da bi se potpuno posvetila Theranosu koji je tada osnovala.

Prvu dekadu provela je postavljajući kompaniju na noge. Tokom tih godina bila je pretjerano tajnovita i malo je ko znao za Theranos. Ali, prošle godine pojavila se na naslovnici časopisa Fortune i otad njena popularnost raste.

Od prošle godine, Holms ima 84 patenta registrovanih na svoje ime, 18 u SAD, 66 izvan SAD.

„Ne želim da napravim mali napredak u tehnologiji. Želim da kreiram novu tehnologiju, i to onu koja će imati svrhu u pomoći čovječanstvu bez obzira gdje su, koje su nacije, koliko godina imaju…”.

Ovakva vizija i poimanje napretka, doprinosa svijetu i viših ciljeva, predan i posvećen rad do fanatičnosti učinila je da je upoređuju sa Stivom Džobsom i Bil Gejtsom. Čitava fama oko nje i njene kompanije i prašina koja se podiže već je dobar materijal za intrigantan film.

Po cijeli dan provodi u kancelariji. Osim što može da citira Džejn Ostin iz glave, nema vremena ni za čitanje, ni za druženje, osim sa bratom koji je takođe jedan od rukovodilaca u Theranosu. Ne izlazi, deset godina nije bila na odmoru, radi sedam dana nedeljno, veganka je jer ne želi da meso utiče na njen san, koji inače vrlo ograničava.

Theranos razvija tehnologiju koja će testiranje krvi učiniti jeftinijim, bržim, pouzdanijim i dostupnijim. Na osnovu ovakve tehnologije, gdje se igle skoro potpuno izbacuju i gdje se uzima uzorak od samo nekoliko kapi krvi, laboratorije bi imale glavnu ulogu, a pacijenti bi mogli da pristupe rezultatima putem interneta – bilo kad i bilo gdje.

Što je još bitnije, ovakva tehnologija mogla bi rano da otkrije anomalije u krvi.

„Smatram da je osnovno ljudsko pravo imati pristup cijeloj infrastrukturi testiranja krvi, kako bi se u što ranijoj fazi otkrili mogući problemi”, objasnila je Holms glavnu inicijativu Theranosa.

Kroz desetak godina pažljivoh biranja ulagača i razvijanja tehnologija, ostvarila je svoj cilj. Theranos danas zapošljava 500 ljudi, a u poslovanje firme uloženo je približno 400 miliona dolara. Vrijednost kompanije procjenjuje se na devet milijardi dolara, od čega Holmsovoj priprada polovina.

Međutim, posljednjih meseci javnost je počela ozbiljno da kritikuje Theranos jer u bordu 12 direktora ima samo dva stručnjaka za medicinu. Takođe, niko ne zna kako taj test uopšte funkcioniše, i čitava kompanija čuva ove podatke u najstrožoj tajnosti. Elizabet Holms je čak trojicu bivših zaposlenih Theranosa odvela na sud, tvrdeći da su zloupotrebili zaštićene tajne njene firme.

Tech Insider kaže da su ljudi koji su vidjeli podatke kompanije ubjeđeni da postoji nešto obećavajuće. Lanac apoteka Walgreens postavio je Theranos laboratorije u neke svoje objekte. Takođe, postoji saradnja sa velikim farmaceutskim kućama GlaxoSmithKline i Pfizer, kao i nekoliko bolničkih sistema. Prihode dobija i od rada za američku vojsku, mada je Holmsova odbila da o tome priča, osim što je rekla da je to važna oblast za spasavanje života. Svaka laboratorija ima sertifikat, i može da radi i kao klinika. Međutim, Theranos dobija oštre kritike jer još nije publikovala recenzije koje bi uporedile nove testove sa tradicionalnim, a kompanija nije dozvolila nezavisnim ekspertima da javno ocjenjuju laboratorije.

Ipak, pod pritiskom javnosti, Theranos je počeo da obavljuje neke od podataka. U julu ove godine FDA (Food and Drug Administration) odobrio je njihove testove za herpes. Ali, to je za sada sve od odobrenih testova koji koriste tehnologiju kompanije. Tužbe i kritike su sve žešće od strane naučnika i medicinskih profesionalaca jer rade u tajnosti, bez objavljivanja mnogo detalja kako testovi zaista rade. Theranos se brani time što želi da zaštiti intelektualnu svojinu.

„Cijeli svoj život podredila sam ovome”, kaže Elizabet strogim dubokim glasom, u crnom odjelu, sa položajem tijela uvek ’u gardu’. Kao i političari, može dosta toga da kaže, ali da ne otkrije puno. Da li je tajnovita zbog toga što zaista donosi nešto revolucionarno novo, ili želi da prikrije mnoge nedostatke? Ostaje nam da vidimo kako će se dalje razvijati priča oko Theranosa.

(Bizlife.rs)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju