Vijesti 08.03.2019.

PREVENCIJA POPLAVA Urađena obaloutvrda kod Priječana

ČITANJE: 2 minute

Izgradnja obaloutvrde i uređenje korita Vrbasa na potezu kod trnskog mosta, u okviru velikog projekta zaštite od poplava, privodi se kraju, a radovi bi, prema planovima, trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca.

– Lijeva strana obale je završena, a do kraja mjeseca trebalo bi biti završeni i preostali radovi na desnoj obali Vrbasa, u okviru prve faze ovog projekta – kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

U prvoj fazi, koju finanasiraju Razvojni program UN-a (UNDP) i Gradska uprava, izgrađeno je 700 metara obaloutvrde i uređeno 300 metara riječnog korita. Vrijednost prve faze iznosi više od 900.000 KM, a radovi su počeli u septembru prošle godine.

– Trenutno, građevinci završavaju radove na izgradnji desne strane obaloutvrde. Iz riječnog korita su, pored toga, izvađene veće kamene formacije koje su smanjivale protok Vrbasa, čime su hidrološki uslovi poboljašani i povećan je protok vode – rekli su u Odjeljenju.

U Priječanima, naselju koje je imalo velike štete u katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, zadovoljni su što se ušlo u ovaj, veliki projekat uređenja korita Vrbasa.

– Više od 130 objekata na ovom području je bilo pod vodom tokom poplava 2014. godine i zato nas raduje da se krenulo sa uređenjem obala i korita Vrbasa. A, nadamo se da će se ovaj projekat nastaviti i u narednim godinama – ističe predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Priječani Darko Škobić.

U saradnji sa UNDP-om, Banja Luka je ranije sačinila veliki projekat uređenja i zaštite obale Vrbasa. Ovaj projekat je iniciran poslije katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine i usmjeren ka tome da se poveća propusna moć samog korita. Prema dogovoru sa UNDP-om, ova organizacija je u prvu fazu ovog projekta uložila 660.000 KM, a Grad 270.000 KM. Nastavak radova zavisi od obezbijeđenih sredstava. Projektovana vrijednost cjelokupnog projekta iznosi više od 11 miliona KM.