Vijesti 22.10.2019.

PREVISOKE CIJENE IZLETA: Roditelji optužuju direktoricu škole za nesavjestan rad i zloupotrebu položaja

ČITANJE: 5 minuta

Nezadovoljni roditelji učenika O.Š. Jova Jovanović Zmaj iz Banjaluke optužili su direktoricu te ustanove za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad prilikom organizovanja izleta. Direktorica sve optužbe kategorično odbacuje.

Kako stoji u anonimnom dopisu koji je potpisan sa ”Zabrinuti roditelji OŠ Zmaj Jova Jovanović”, prethodnih godina su primijetili niz događaja i ponašanja od strane direktorice ove škole, Dijane Bogdanović, zbog kojih smatraju da se “nivo ove ustanove srozao, a da se djeca, roditelji, pa čak i nastavno osoblje u školi ne tretiraju na odgovarajući način.”

Direktoricu Dijanu Bogdanović optužili su da su cijene školskih izleta, od kako je na ona mjestu direktora škole, daleko više od realnih i onih koji su bile prije njenog imenovanja, te da Bogdanovićeva na ovaj način pribavlja nezakonitu novčanu korist.

„Gospođa Bogdanović vrši pritisak na roditelje i učitelje da djeca nižih razreda učestvuju u “Školi u Prirodi” iako je novim pravilnikom jasno određeno da npr. drugi ili treći razredi nisu planirani za te aktivnosti. Smatramo, opet, da je jedini razlog njenog pritiska taj da sebi pribavi što veći nezakonit procenat od uplata za pomenutu vanškolsku aktivnost“, navodi se u dopisu grupe roditelja koji su uputili i na adresu Minstarstva prosvjete i kulture RS.

Kako tvrde, na posljednjem izletu desile su se i dvije povrede učenika, nakon kojih direktorica nije pravovremeno reagovala, već je dijete “držala sat vremena u mirovanju“ dok nije završen ručak predviđen za radnike, iako su neki od prisutunih savjetovali da se dijete što prije odvede ljekaru.”

„Sve ovo je pokazatelj da Dijani Bogdanović niko ne predstavlja poseban značaj, niti mari za ljude iz svoje radne okoline, odnosno da gleda samo svoj interes, a ovim primjerom i na štetu drugih. Takođe smo došli i do informacija da je njen odnos prema zaposlenima u školi izrazito neodgovarajući, ali da radnici ćute, vjerovatno iz straha za svoje zaposlenje“, ističe se u pismu, gdje naglašavaju da direktorica koristi svaku priliku da ne provodi vrijeme na svom radnom mjestu.

„Svaka školska ekskurzija, sajam knjiga, izleti i slično, ne prolazi bez njenog odlaska na iste. Iako ne ulazimo u organizaciju vanškolskih aktivnosti, simptomatično je to što u svim ostalim školama u Banjaluci direktori po potrebi i povremeno odlaze na spomenuta putovanja, dok Dijana Bogdanović koristi svaku takvu priliku da ne bude na svom radnom mjestu,“ naveli su.

Direktorica Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović”, Dijana Bogdanović, ove optužbe je kategorično odbacila.

Ona kaže da na cijenu izleta direktor škole nema nikakvog uticaja, te da po novom pravilniku roditelji treba da potpišu saglasnost ukoliko žele da njihovo dijete ide na izlet. Dodaje da je za izvođenje izleta potrebna saglasnost za 70 odsto učenika, a ukoliko je taj procenat manji, izlet se ne organizuje.

„Potpuno je deplasirana priča kada je cijena izleta u pitanju. Drugo, nijedna agencija koja konkuriše za izvođenje izleta neće dati manju ili veću cijenu na određene izlete jer i oni između sebe imaju dogovor oko cijena. Ono na šta sam ja kao direktor uticala i postigla dogovor je cijena izleta kada iz jedne porodice imamo dvoje ili troje djece u istoj smjeni. Tada jedno dijete plaća punu cijenu, a drugo pola, a ukoliko postoji i treće dijete ono na izlet ide besplatno“, tvrdi Bogdanovićeva.

Dalje ističe da školu “Zmaj Jova Jovanović” pohađa veliki broj štićenika Doma za nezbrinutu djecu „Rade Vranješević“, da su turističke agencije vrlo senzibilne, te da na njenu inicijativu ta djeca takođe na izlet idu besplatno.

Što se tiče optužbi za nesavjesno ponašanje prilikom izleta kada se desila povreda, kaže da su prilikom svakog izleta svi bezbjednosni aspekti zadovoljeni jer na svaki izlet ide ili ljekar ili medicinski tehničar.

„Posljednji izlet bio je izveden za učenike od prvog do petog razreda u Hajdučke vode na Borju. Na tom izletu sa nama je bio viši medicinski tehničar iz banjalučke Hitne pomoći. Desilo se to da je dječak preskakao ogradu, drugi dječak ga je gurnuo i on je slomio ruku. S obzirom da smo imali čovjeka iz hitne pomoći koji je stručan za takve slučajeve, on je odmah djetetu imobilisao ruku, dijete je odvojeno od druge djece kako se među njima ne bi dizala panika, te smo ga uveli u objekat gdje se jede, dali mu vode. Dječak jeste bio potresen, jer se prepao, ali nije pao na glavu, niti je gubio svijest“, izjavila je direktorica škole.

Tvrdi da se nemili događaj desio pred sam polazak kući, te da se takve stvari dešavaju i mogu se desiti svima.

„Taman smo se spremali da krenemo nazad. Prvačići su završavali sa takmičenjem u fudbalu, druga djeca su kupila smeće jer je takav običaj, da se površine ostave čiste, i mi smo krenuli za Banjaluku. Kad smo stigli, učiteljica, jedna majka i majka tog dječaka odvele su dijete u bolnicu da se vidi dalje šta je sa rukom, a ja sam ostala da drugim roditeljima objasnim šta se desilo kako se ne bi dizala panika, jer je oko 200 djece išlo na izlet i isto toliko roditelja nas je dočekalo pri povratku“, kaže direktorica ove škole navodeći da stoji iza svakog svog postupka kao i iza svakog učitelja.

Bogdanovićeva ističe kako u svojoj 25-godišnjoj karijeri u ovoj školi nije imala nijednu mrlju, te da škola organizuje brojne sekcije i ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima iz različitih oblasti.

(Mondo.ba)