Vijesti 03.06.2016.

Previsoke cijene: Zbog nakupaca trešnje i jagode postale luksuz

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanka Dragana Vujić ispričala je kako je začuđena ovako visokim cijenama voća, koje je doskora, skoro svako imao u svom dvorištu.

– Ovo je zaista bezobrazluk, da cijena trešnje bude šest maraka u jeku njihove sezone. Sa ovako trenutno niskim primanjima, bukvalno rijetko ko može sebi da priušti to voće. Sve je postalo nenormalno, cijene vrtoglavo skaču, samo plate i penzije godinama stagniraju – istakla je Vujićeva.

Cijene nikad veće

Predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović objašnjava da su proizvođači, za tako visoke cijene, najmanje krivi.

– Otkupne cijene su daleko manje od prodajne. Nakupci i krajnji trgovci povećavaju cijene i najviše zarađuju. Do krajnjeg potrošača voće, obično, prođe dva tri kupca i dok svako ostvari zaradu, mora voće na kraju biti tako preskupo – kaže Dojčinović.

On kaže da je otkupna cijena trešanja, i kada najslabije rode kao što je bilo ove godine, nikada nije veća od 1,5 KM.

– Jasno je da nakupci povećaju cijenu i do četiri puta. Ovako njihovo ponašanje, je u najmanju ruku, bezobrazno, jer najmanje zaradi proizvođač koji je najviše uložio u to – naglasio je Dojčinović.

Dodao je da je ove godine i smanjen rod jer je mraz uništio voće. Međutim, jagoda na našem tržištu ne manjka.

Inače, tokom samo četiri meseca ove godine u BiH je uvezeno 2.517 tona jagoda vrijednih 2,2 miliona KM.

– Ove godine će biti veoma malo domaćeg voća, sve će biti iz uvoza. Procjena je da je mraz uništio oko 1.700 hektara voća, a ono što je ostalo će biti lošeg kvaliteta – rekao je Dojčinović.

On dodaje, da je i u drugim zemljama voće uništeno, ali uvoznici imaju hladnjače u kojima može da stoji po dvije godine.

-Takvo voće, čim izađe na tržište, odmah izgubi kvalitet, a koriste se i posebna sredstva potapanja koja su štetna – naglasio je Dojčinović.

Povećan uvoz

Tokom četiri mjeseca ove godine na tržište BiH je uvezeno voća u ukupnoj vrijednosti od 52,3 miliona KM, što je više za 2,6 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Najviše su uvožene banana, agrumi, jabuke i kruške – rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

(Blic)