Politika 28.05.2021.

Prevoznici mogu da konkurišu za pomoć Vlade, odobreno 1,6 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Prevoznici u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj od danas mogu da konkurišu za pomoć Vlade, a za ove namjene obezbijeđeno je 1,6 miliona maraka, izjavio je  ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić.

Ćorić je za RTRS istakao da je Uredba Vlade o postupku dodjele sredstava pomoći prevoznicima u drumskom saobraćaju objavljena u Službenom glasniku, da na snagu stupa danas, i da prevoznici imaju rok od 30 dana da konkurišu za dodjelu sredstava.

– Ovom uredbom su obuhvaćena isključivo privredna društva koja imaju sjedište ili poslovne jedinice u Republici Srpskoj, a moraju da ispunjavaju uslov da su imali pad prometa za više od 20 procenata u odnosu na januar ili februar prethodne godine jer su to mjeseci na kojima se vrše uporedne analize – rekao je Ćorić.

Drugi uslov, napomenuo je ministar, je da u prva četiri mjeseca ove godine nisu smanjili broj zaposlenih radnika u odnosu na 31. decembar 2020. za više od 20 odsto, te da su za te radnike uredno uplaćeni porezi i doprinosi.

Ministar Ćorić je naglasio da će, prema procjeni resornog ministarstva, pomoć iznositi oko 1,6 miliona KM ili oko 400 hiljada KM po jednom mjesecu i da je to pomoć u skladu sa mogućnostima budžeta.

– Svaka pomoć prevoznicima je dobrodošla, a ovo je zaista značajna pomoć i cilj nam je da održimo ovaj sektor koji nam je neophodan za funkcionisanje privrede. Pandemija neće vječno trajati, a imamo naznake da će krenuti međunarodni prevoz putnika. Očekujemo da će Evropa ubrzo definisati uslove za ulazak u EU. To bi bilo olakšanje za prevoznički sektor, kao i za grane turizma kao što su turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – istakao je Ćorić.

(A.M.)