Vijesti 29.11.2017.

Prevoznici nižim cijenama preotimaju putnike

ČITANJE: 2 minute

Prevoznike koji kreću iz Prijedora prema Banjaluci konkurencija je natjerala da snize cijene karata, a najviše profitiraju putnici koji vožnju autobusom u pojedinim špic terminima plaćaju samo tri i po KM.

Mićo Rokvić, izvršni direktor saobraćaja u “Autotransportu” Prijedor, kaže da u kratkom periodu postoji veći broj polazaka pa su pojedini prevoznici pribjegli tome da kroz različite akcije i popuste pridobiju putnike.

“Jedna od takvih situacija je i naš polazak u sedam časova, jer postoji prevoznik koji za Banjaluku kreće deset minuta prije nas. Taj prevoznik je drastično spustio cijenu, tako da smo i mi bili prinuđeni da snizimo cijenu na četiri KM za taj polazak”, rekao je Rokvić.

On kaže da je cijenu karte snizila borba na tržištu, odnosno konkurencija u određenim terminima samo na relaciji Prijedor – Banjaluka i obrnuto, što je problem koji postoji već duži period usljed neuređenosti u oblasti registracije redova vožnje.

“Postoji ogroman broj polazaka, a prevoznici cijenu karte određuju sami. Tako je najniža cijena po kojoj prevoznici voze tri i po KM, a standardna cijena je sedam KM”, kaže Rokvić.

Naglasio je da je redovna cijena karte od sedam KM usaglašena s ostalim prevoznicima na liniji Prijedor – Banjaluka, pa se ovo snižavanje cijena može posmatrati kao nepoštovanje dogovora koji je sklopljen među prevoznicima, jer pored usluge i kvaliteta prevoza cijena igra veliku ulogu.

Dodao je da takvih situacija ima i iz Banjaluke prema Prijedoru, konkretno u terminu u 13 časova, kada prema Prijedoru polaze tri prevoznika pa međusobno snižavaju cijene kako bi privukli putnike.

Marko Jevtić, student iz Prijedora, kaže da mu konkurencija među prevoznicima odgovara jer on zbog toga manje plaća kartu.

“Autobusa ujutru ima na svakih desetak minuta, pa zbog toga određeni prevoznici spuštaju cijenu karte kako bi privukli putnike. Meni lično to odgovara. Kupujem kartu preko indeksa i rano ujutru je platim tri i po KM, dok je kasnije plaćam pet i po KM”, rekao je Jevtić.

Njegova sugrađanka Slobodanka Kolundžija kaže da joj je to čudno jer bi bilo normalno da postoji razlika u cijeni od pola KM, a ne i do dvije-tri marke, pa čak i više.

“Toliku razliku u cijeni karte mogu da razumijem ako se putuje negdje u inostranstvo, ali ako vi putujete 50 kilometara i na to razlike u cijeni da budu tako velike, sumnjam u neke neregularnosti”, rekla je Kolundžija.

Dodala je da njoj odgovara da ima konkurencije, jer samim tim jeftinije putuje.

(Nezavisne)