Vijesti 26.04.2016.

Prevoznici obustavili izdavanje mjesečnih karata učenicima

ČITANJE: 1 minuta
gradski prevoz
Prevoznici u Republici Srpskoj, kao što su najavili 12. aprila 2016. godine, obustavili su izdavanja mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika i radnika za maj, jer resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura, kako su to prevoznici i zahtijevali, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Nakon zahtjeva prevoznika da im se isplate dugovanja od oktobra prošle godine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do sada je izmirilo samo obaveze za dva mjeseca (oktobar i novembar), što prevoznici smatraju nedovoljnim.

Zbog višemjesečnih dugovanja, značajno je ugroženo poslovanje privrednih društava u grani saobraćaja i veza, a kod pojedinih malih privrednih subjekata može da dovede i do gašenja preduzeća.

Prevoznici podsjećaju da višemjesečni zahtjevi, apeli i urgencije da se izmire sva dugovanja, nisu naišli na razumijevanje, iako su prevoznici svoj dio obaveze ispunili u potpunosti, odnosno obezbijedili su uslugu prevoza redovno i bez zastoja, uprkos činjenici da se njihove obaveze nagomilavaju i dodatno uvećavaju po svim stavkama, a posebno po osnovu nabavke repro-materijala i goriva kao osnovnog sredstva za pružanje usluge prevoza.

Podsjećamo, prevoznici su 12.4.2016. godine dostavili Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu finansija i Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske zaključak o obustavljanju izdavanje mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika osnovnih škola i radnika za maj 2016. godine, ukoliko resorno ministarstvo ne izmiri obaveze po osnovu dostavljenih faktura prevoznika za prevoz učenika osnovnih škola i radnika – zaključuje se u saopštenju.

(ATV)