Vijesti 09.03.2016.

Prevoznici prijete blokadom, pivari očekuju gubitak radnih mjesta

ČITANJE: 2 minute
prevoznici pivari
Ako budu povećane akcize na pivo, alkohol i gorivo, doći će do gubitka radnih mjesta u domaćoj pivarskoj industriji, dok prevoznici prijete blokadama saobraćajnica, važnih raskrsnica, ali i institucija da “ni ministri ne mogu doći ni na posao”.

Na ovo je upozoreno danas nakon okruglog stola u Vanjskotrgovinskoj komori BIH organizovanog sa entitetskim privrednim komorama povodom usvajanja nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Izmjene je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Predstavnici komora i njihovih članica zaključili su da će tražiti hitan sastanak prvenstveno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirkom Šarovićem, te da će sačiniti prijedloge za relevantne institucije.

Edin Ibrahimpašić, predsjedavajući Grupacije proizvođača piva VTK BiH i direktor “Bihaćke pivovare”, tvrdi da postoji opasnost da se ugase preostale četiri pivare u BiH nakon što je ugašena jedna zbog generiranih problema.

-Namjena povećanja akcize na pivo je za zdravstvene fondove, ali planirano povećanje akcize od 15 feninga po litru piva dovešće do povećanja cijene, pada prodaje, gubitka radnih mjesta i time smanjiti uplate za fondove, između ostalog i zdravstvenog osiguranja- kazao je Ibrahimpašić.

Tvrdi da će samo banke imati koristi od ovoga jer će se pivari morati zaduživati da bi mogli sanirati dug.

-Kada se planirano povećanje akciza doda na postojeću stopu, ukupno povećanje biće veće od 60 odsto. Tome je prethodio porast akciza od 25 odsto u 2014. godini. Pozdravljamo reformsku agendu, ali s ovim se radi suprotno. U reformskoj agendi je rečeno da će se raditi na reformi javnog sektora i povećanju efkasnosti naplate prihoda. Ovakva rješenja generiraće nezaposlenost, a to ne piše u reformskoj agendi- upozorio je Ibrahimpašić.

Jovo Cvijić, predstavnik dva odbora prevoznika VTK BiH, ističe da im je nafta jedan od najvećih troškova i da ih nova akciza dodatno “ubija”. Kazao je da su prevoznici bili primorani sniziti cijene prevoza na zahtjev putnika nakon naglog pojeftinjenja nafte, a sada gorivo polako “ide gore”.

-Mi smo institucijama već poslali svoje zaključke. Poduzećemo radikalne mjere- dodao je Cvijić. Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBIH, smatra da poskupljenje nafte kao proizvoda koji se nalazi u cijeni mnogo čega može dovesti do poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

(NN)