Vijesti 25.04.2019.

Prevoznici uvode video-nadzor u vozila javnog saobraćaja

ČITANJE: 3 minute

Problem kašnjenja, nekih nesavjesnih putnika i krađa, ali i mnoge druge poteškoće sa kojima se često susreću vozači autobusa u RS najbolje bi riješilo ili barem smanjilo uvođenje video-nadzora, za šta su se pojedini prevoznici odlučili ili namjeravaju da ga ugrade u autobuse javnog prevoza.

Jedan od prevoznika u čijim autobusima već duže vrijeme postoji video-nadzor je “Autoprevoz”, i u ovom preduzeću kažu da se na ovaj način povećala bezbjednost i voznog osoblja, ali i putnika, a zahvaljujući kamerama mogu, kako kažu, adekvatno reagovati i ocijeniti opravdanost eventualnih pritužbi putnika.

U gradu na Vrbasu još jedan od prevoznika koji se odlučio na uvođenje video-nadzora je i preduzeće “Central Company”.

U ovom preduzeću navode da su u procesu uvođenja kamera u određenom broju vozila, a da je inicijativa proizašla iz želje da se osigura bezbjednost kako vozača, tako i putnika.

Vozači autobusa kažu da ih informacija o kamerama u autobusima raduje, jer će se stati ukraj nekim nesavjesnim putnicima koji često prave probleme.

“Dešavalo se da se putnik žali na nekog vozača da je prošao ranije ili kasnije pored autobuske stanice, a to se uvođenjem kamera, koje će nama vozačima mnogo značiti, neće moći dešavati. Često imamo problem i sa pijanim putnicima”, rekao nam je jedan vozač iz Banjaluke.

I putnici iz Banjaluke su pozdravili uvođenje kamera jer smatraju i da će vozači biti tačniji, a biće i povećana bezbjednost.

“Ima savjesnih vozača koji svoj posao rade kako treba, ali ima i onih koji ne prate red vožnje već kreću kada se sjete, bez obzira što kasni i po 15 pa i više minuta “, rekla je jedna putnica iz Banjaluke.

Ipak, ima i onih koji smatraju da su kamere narušavanje privatnosti.

“Nije vam baš ugodno kad znate da se snima svaki pokret koji napravite u autobusu, ali, dobro, s obzirom na to šta se sve dešava i da se desi i poneka krađa ili nešto slično, možda to i nije loše”, rekla je Banjalučanka Sara V.

U “Semberija transportu” iz Bijeljine kažu da video-nadzor u autobusima trenutno nemaju, ali da razmišljaju o tome, posebno u autobusima koji voze na međunarodnim linijama, ali i onim međugradskim.

“Još nemamo tačne informacije kada bi se to moglo realizovati jer čekamo ponude kako bismo vidjeli ko će i kako taj posao uraditi”, rekao je Nevenko Vuković iz ovog preduzeća.

Kako on kaže, uvođenje video-nadzora u autobuse bi se trebalo izvesti zbog putnika, ali i vozača i njihove sigurnosti.

“Dešava se svašta, neki putnici u autobusima svašta rade: kidaju i razvaljuju, ne sjede na svom mjestu pa padnu, neko odnese tuđu torbu, a video-nadzor je najbolji način da se firma osigura”, kazao je Vuković za “Nezavisne”.

U “Lux Travelu” iz Trebinja kažu da u njihovim autobusima koji saobraćaju na prigradskim i gradskim linijama nemaju video-nadzor jer, kako kažu, nisu imali potrebe za tim.

(Nezavisne)