Prevoznik “Central kompani” dobio novog vlasnika, nema izmjena u redu vožnje

Prevoznik „Aldemo turs“ postao je novi vlasnik  preduzeće „Central kompani“ koje takođe obavlja javni prevoz na nekoliko gradskih i prigradskih linija, saznaje Srpskainfo. 

„Centralovi“ autobusi voze na gradskim linijama 9I, 14, 14B i 17 A, te prigradskim linijama prema Gornjim Rekavicama, Kolima, Konotarima, Stričićima, Lokvarima i Gornjim Lusićima, a mnogi putnici među kojima se priča već raširila, pitaju se da li će ove promjene uticati i na redove vožnje.

U firmi „Aldemo turs“ ne žele mnogo da govore na ovu temu, kratko su samo rekli da se promijenio vlasnik „Centrala“, te poručuju da putnici svakako nemaju razloga za brigu.

– „Central“ je ostao kao „Central“, ništa se nije promijenilo sem vlasničke strukture. Ostaje ugovor sa Gradom do 2020. godine, isti broj radnika i autobusa – kratko je rekao Dejan Vujasin iz „Aldemo tursa“.

Iz Gradske uprave podsjećaju da preduzeće ,,Central kompani“ doo Banjaluka ima potpisan ugovor sa Gradom za obavljanje javnog prevoza osoba na linijama gradskog i prigradskog prevoza na grupi linija broj tri.

– Promjena vlasničke strukture ne utiče na obavljanje javnog prevoza, odnosno odredbe ugovora se moraju poštovati te je na ime garancije za dobro obavljanje usluge dostavljena bankarska garancija. Preduzeće ne može linije prodati drugom preduzeću niti uvesti kooperanta bez saglasnosti Grada, s tim da nakon dobijene saglasnosti Grada, kooperant može obavljati prevoz za najviše 40 odsto autobusa od ukupno neophodnog broja – precizirali su u Odsjeku za saobraćaj.

U Banjaluci prevoz vrši sedam preduzeća, i to: „Autoprevoz“, „Bočac–turs“, „Central–kompani“, „Pavlović-turs“, „Rale-turs“, „Žak-turs“ i „Aldemo–turs“ na pet grupa linija. Sa ovim prevoznicima je potpisan ugovor na period od sedam godina, od 1. januara 2014. godine do 31. decembra 2020. godine.

Trenutno su registrovane 23 gradske i 34 prigradske linije, na kojima se na godišnjem nivou realizuje preko osam miliona kilometara, odnosno oko 680.000 kilometara na mjesečnom nivou.

Eksperimentalne linije

Zanimljivo je da je na linijama gradskog prevoza 14 Starčevica – Obilićevo – Centar i 17A Starčevica – Nova bolnica u toku eksperimentalna izmjena trasa, a iz Grada su ranije rekli da je cilj ovih promjena bolja povezanost naselja i efikasniji sistem javnog prevoza. Izmene su najavljene još na tri linije 17, 13B i 9I.

(Srpskainfo)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.