Vijesti 27.09.2016.

Prezentacija projekta “Upravljanje gradskom imovinom”

ČITANJE: 2 minute

U Gradskoj upravi je danas održana prezentacija projekta pod nazivom „Upravljanje gradskom imovinom“, koji zajednički provode Grad Banjaluka i agencija za razvoj „Eda“ iz Banjaluke, a koji je finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić je objasnila da je riječ o izuzetno značajnom projektu za Grad, te da ovaj projekat predstavlja strateško opredjeljenje Gradske uprave sa ciljem što efikasnijeg upravljanja i korištenja raspoložive gradske imovine.

– Radni tim Gradske uprave je prošao obuku i osposobljen je da provede svih 11 koraka koliko je planirano ovim projektom. Mi znamo da se u procesu reforme javne uprave nametnula potreba da se tačno utvrdi kojom imovinom raspolažu lokalne zajednice. Do sada je u jedinstveni gradski registar nekretnina uneseno oko 3.600 jedinica, a procjena je da grad Banja Luka ima preko 20.000 jedinica imovine – istakla je Jasna Brkić.

Ona je napomenula da je do sada evidencija vođena u različitim odjeljenjima Gradske uprave, a da bismo na jednom mjestu imali sve relevantne podatke i informacije, intenzivno se krenulo u realizaciju ovog projekta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Želimo imati jedinstven registar nekretnina, odnono gradske imovine i na bazi podataka iz tog registra ćemo donositi argumenotvane odluke – da li imovinu zadržati, iznajmiti ili prodati. Na osnovu toga ostvarene prihode, usmjerićemo na poboljšanje kvaliteta života naših građana. Važno je naglasiti da status vlasništva nad nekretninom nije bitan da bi se neka nekretnina upisala u registar. Namjera nam je da podatke o imovini Gradske uprave učinimo potpuno javnim, kako bi svi zainteresovani imali tačan uvid čime Grad raspolaže – navela je Brkić.

Prezentaciji projekta „Upravljanje gradskom imovinom“ prisustvovao je narodni poslanik Igor Radojičić. On je ocijenio da je ovo izuzetno važan projekat za Grad, jer se prvi put u istoriji, u Banjoj Luci uspostavlja jedinstven elektronski registar imovine.

– Za sve dalje aktivnosti Grada, to je prva pretpostavka. Uspostavaljanje jedinstvenog registra je neophodno da bi Grad prvo imao evidenciju, a na osnovu toga ostavrio i efikasno upravljanje imovinom. Gradskom imovinom se mora upravljati domaćinski i moraju se razriješiti brojni sporovi, odnosno šta stvarno pripada Gradu i šta su njegove nadležnosti. Moguće je da ćemo morati ući u proces mijenjanja određenih zakone. Recimo, po jednom zakonu imovina škola bi trebalo da pripada lokalnim zajednicama, a po drugom zakonu ne. Suština je u tome, da na osnovu precizne evidencije, Grad domaćinski upravlja svojom imovinom i da je što bolje iskoristi – zaključio je Radojičić.

Inače, vrijednost do sada procijenjenih jedinica imovine (do sada procijenjena vrijednost 704 jedinice) iznosi oko 307.316.202 KM, a projekcija vrijednosti imovine Grada Banja Luka iznosi približno 1,52 milijarde KM.