Magazin 22.11.2016.

Pri kraju studentski projekat Stud AVP: Filmovima stekli iskustvo i pažnju javnosti

ČITANJE: 2 minute

Kroz projekat “Studentska audio-video produkcija” (Stud AVP), čiji je nosilac Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, poboljšan je obrazovni proces, rad studenata predstavljen javnosti, a nabavljena je oprema za snimanje filmova vrijedna 70.000 maraka.

Rukovodilac ovog projekta i doskorašnji dekan Akademije Luka Kecman rekao je da “Stud AVP”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, a koji je počeo prije tri godine,  završava krajem ovog mjeseca.

– Projekat je bio namijenjen studentima audiovizuelnih umjetnosti, te njihovoj potrebi da učestvuju u profesionalnoj produkciji i predstave svoj rad javnosti. U realizaciju projekta bilo je uključeno deset univerziteta iz BiH, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Srbije i Albanije – kazao je Kecman.

Naglasio je da je projekat osmišljen s ciljem poboljšanja obrazovnog procesa, ali i da se studenti povežu sa profesionalnim medijskim okruženjem.

– Stvaranjem određene sinergije između medijskih preduzeća i obrazovnih institucija uspostavljeni su novi načini komunikacije, a studenti su dobili i više iskustva – naglasio je Kecman.

Tokom prve godine, u okviru “Stud AVP” realizovano je ukupno 11 studentskih radova, od čega sedam kratkih igranih filmova, po jedan srednjometražni i dokumentarni film, te dva audio rada.

– U drugoj godini realizovano je 18 projekata i to šest kratkih i devet dokumentarnih filmova, te jedna pilot epizoda sitkoma i dva audio rada. U posljednjoj, trećoj godini realizovan je jedan srednjometražni igrani film u koji su bili uključeni svi partneri – naveo je Kecman.

Na svakom filmu učestvovali su studenti sa više fakulteta, ekipe su bile mješovite, od faze pisanja scenarija i mentorstva, do snimanja i postprodukcije.

– Dva filma snimljena su u Banjaluci i glavni producent je bila Akademija umjetnosti. Pored toga, naši studenti su učestvovali u realizaciji šest filmova od kojih su po tri snimljena u Srbiji i Albaniji –  naveo je Kecman.

Tokom realizacije projekta kreiran je i veb-portal, koji je jedna vrsta platforme za saradnju studenata i medija u regionu.

Medijski partneri u projektu “Stud AVP” bile su radio-televizije Srbije, Vojvodine i BiH. Medijski partneri su bili i Alternativna televizija iz Banjaluke i A1 Report Televizion.

Virtuelni univerzitet

Kecman je kazao da će u narednom periodu pažnja biti usmjerena ka novom obliku obrazovanja, odnosno stvaranju “virtuelnog univerziteta” za audio-video umjetnost i medije. Prvi korak je program onlajn mentorstva, gdje studenti sami odlučuju ko će im biti mentor za filmove.

(Glas)