Vijesti 08.02.2016.

Priča Banjalučanke koja se dvije decenije bori protiv raka

ČITANJE: 2 minute
azra ikalovic
Procjenjuje se da od malignih oboljenja svake godine u svijetu umre oko 8,2 miliona ljudi, a trend rasta nije zaobišao ni BiH. Banjalučanka Azra Ikalović ušla je u životnu borbu sa rakom dojke prije skoro dvije decenije.

U postratnim godinama zdravstvo na staklenim nogama, a mogućnosti blagovremene dijanostike siromašne. Za dijagnozu, kaže, saznala je slučajno.

– Ja sam sa mojom drugaricom, koja je po struci doktor, psihijatar, pila kafu i tog momenta sam napipala na dojci izraslinu na dojci. Tada je samo jedan mamografski aparat u Banjaluci bio u funkciji i to u privatnom vlasništvu. Uglavnom, ja sam od te jutarnje kafe do pet sati poslijepodne znala svoju dijagnozu- govori Azra Ikalović, predsjednica udruženja “Iskra”.

Uspješno liječenje bilo je samo prednost u prvom poluvrevremenu.

– Nakon dvanaest godina amputirana mi je druga dojka. Posljednje tri godine borim se za metastazama na kostima, na jetri. Malo se smiri, pa se poboljša, pa se pogorša- dodaje Ikalović.

Azra nije usamljena u svojoj borbi. U Bosni i Hercegovini rak dojke prvi je uzrok smrti kod žena oboljelih od neke vrste karcinoma. Njena bitka nije samo za vlastiti život. Od 2003, kada je osnovala udruženje “Iskra”, pruža pomoć svim saborcima u borbi protiv raka.

– Naš glavni projekat na kojem radimo je da se od sredstava, koje se dobiju akcizama na duvan, izdvoji dio sredstava za liječenje onkoloških pacijenata. Mi nemamo od tog ništa što se kaže fond je prihvatio na listu taj lijek, ali onog momenta kad bude imao para kupiće ga. Za nas to ne znači ništa-  komentarisala je Spomenka Hadžić iz Udruženje građanki “Renesansa”.

Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu. Broj ljudi koji umre od neke vrste karcinoma, do 2025. mogao bi porasti na 11,5 milona. Trend rasta nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. No, iako broj oboljelih raste, količina sredstava za liječenje – ista.

– U ovoj državi nema novca za lijekove. Evo, premijera, imate priliku da pomognete svim bolesnim ljudima, sami ste rekli-  priča Ikalović.

“Mi hoćemo, mi možemo”, moto je kojim se svijet  ujedinjuje u borbi protiv raka. Ali, to “mi” uglavnom se odnosi samo na one kojih se ova bitka direktno tiče.

(N1)