Magazin 17.11.2018.

PRIČA O PRIJEVREMENO ROĐENIM BEBAMA “Mrvice” svoje borbe vode hrabro

ČITANJE: 7 minuta

Velika sreća i sloboda dečja je u tome što ona stvarno nemaju nikakvog cilja. Malo dete živi danas, pa se ispava, pa živi sutra, pa se ispava i nije svesno nikakvih ciljeva. Mislim da ti ciljevi strašno kvare ljude, upropašćuju živote i ne daju nam da živimo svakoga dana, nego smo u stanju da šesnaest godina života upropastimo zbog neke male prednosti. Kada nema velikih ciljeva, i male stvari postaju važne, zapisao je svojevremeno veliki Duško Radović o najmlađima, o djeci.

A posljednja rečenica ovog citata mogla bi predstaviti porodicu Ćetković. Borko i Jelena roditelji su uskoro petogodišnjih, prijevremeno rođenih jednojajčanih bliznakinja Petre i Nikolije. Od trenutka kada su rođene do danas oni nisu pred sebe postavljali velike ciljeve, već su malim koracima, naoružani strpljenjem i ljubavlju, strepili nad dva mala bića i činili da ti mali koraci postanu njima veliki i važni.

Naime, Jelena je djevojčice na svijet donijela prije vremena, a o svom iskustvu govori povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. novembra.

“Nakon saznanja da sam u drugom stanju, te da nosim dvojke, suprugovoj i mojoj sreći nije bilo kraja. Termin za porođaj bio je 25. januar 2014. godine i sve do 13. novembra 2013. trudnoća je prolazila u najboljem redu, da bih tada zbog problema sa zdravljem ostala na bolničkom liječenju. Uslijedio je skoro mjesec dana svakodnevnih pregleda, terapija, različitih i onih najgorih prognoza o tome kakvo će zdravstveno stanje beba biti po rođenju”, prisjeća se majka.

Zbog ugroženosti njenog života, ali i života beba, izazvanog preeklampsijom (trudnoćom izazvan povišen krvni pritisak) na porođaj carskim rezom upućena je 5. decembra 2013. godine – Petra je rođena sa 1.620 grama i 41 cm, a Nikolija sa 980 grama i 38 cm.

Prijevremeno rođenom djecom smatra se svaka beba rođena prije punih 37 nedjelja trudnoće, koje imaju manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama s vrlo niskom težinom smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene prije 32. nedjelje trudnoće. U zavisnosti od nedjelje u kojoj su rođena, procenat prijevremeno rođene djece s kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto, kazali su za “Nezavisne” na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

Najčešći problemi povezani s prijevremenim rođenjem su kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana s prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

A kada je riječ o rizicima za nastanak prijevremenog poroda, oni su mnogobrojni i nisu u potpunosti razjašnjeni. Neki od najčešćih su infekcije i nedovoljna funkcija posteljice, pojašnjavaju iz ove zdravstvene ustanove i navode da UKC RS raspolaže visokosofisticiranom opremom i visokokvalifikovanim i obučenim kadrom kako bi se zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba, koje je i dugotrajano i zahtjevno, moglo sprovesti na najbolji način.

A na Odjeljenju patološke neonatologije s prematuritetom UKC RS po rođenju Petra i Nikolija bile su smještene u inkubatore.

“Prvih nekoliko dana, dok zbog šava od carskog reza nisam mogla ustajati, samo sam iz suprugovih i priča bližnjih znala kako su, kako izgledaju… A onda je došao dan da i ja idem da vidim svoje mrvice. I zaista su bile mrvice, ali hrabre mrvice, koje su meni i suprugu dale nadu za dalju borbu”, pojašnajva Ćetkovićeva.

A borba je bila teška. Djevojčice su bile u inkubatorima, prvih dana gubile su na težini, nisu same mogle primati hranu, te su hranjene pomoću sondi, da bi zatim kilaža postepeno rasla. Zatim su razdvojene, Nikolija je kao manja i dalje ostala u inkubatoru, a Petra je prebačena u topli krevetić.

“Petra je iz bolnice otpuštena 10. januara 2014, a Nikolija je ostala do 25. januara, a tih 15 dana njihove razdvojenosti na svaka tri sata sam odlazila u bolnicu da bih nahranila Nikoliju. Dan poslije Nikolijinog izlaska iz bolnice, 26. januara, Petra je opet bila vraćena na UKC RS”, prisjeća se majka.

Tri godine po rođenju djevojčica, 2016. godine, osnovano je Udruženje roditelja prijevremeno rođenje djece u Republici Srpskoj “Mrvice”, čiji je član i porodica Ćetković. Treću godinu zaredom Udruženje je organizator “Ljubičastog novembra” (ljubičasta boja prati prijevremeno rođene bebe još od inkubatora), odnosno niza humanitarnih aktivnosti povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece.

“I ove godine pripremamo mnoge aktivnosti. Počeli smo 1. novembra humanitarnom večeri, koja je održana u Banjaluci, a cilj ovogodišnje akcije, pod nazivom ‘Budi podrška koja grije’, je prikupiti novac za tople krevetiće, koji su potrebni neonatološkim odjeljenjima. Tokom novembra radimo na medijskoj kampanji jer naša želja je podići svijest javnosti o prematuritetu. Građani imaju priliku vidjeti naše bilborde na kojima se nalazi i humanitarni M:tel broj 1415, koji je aktivan tokom cijelog novembra. Kruna svih dešavanja će biti 17. novembra, kada ćemo imati centralne događaje u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu”, kazala je za “Nezavisne” Milada Šukalo, portparol Udruženja “Mrvice”.

Petra i Nikolija s roditeljima i bližnjima pridružiće se obilježavanju Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece.

“Njihova veza toliko je jaka da se za rukice drže i dok spavaju. Jedna drugoj drže stranu u dječjim nestašlucima, ali čini se da su najjače kada je onoj drugoj potrebna snaga. One svoje borbe vode hrabro. A vjerujte, to nama, njihovim roditeljima, daje snagu, snagu ljubavi kojom se prevazilaze sve prepreke”, s osmijehom na licu govore Borko i Jelena.

A prethodnih godina bilo je dana kada su osmijehe zamjenjivali briga i neizvjesnost. Nikolija je s manje od mjesec dana imala prvu operaciju zbog dijagnostikovanog Hydrocephalusa (stanje pri kojem abnormalno sakupljanje likvora u mozgu izaziva pojačanje unutrašnjeg pritiska unutar lobanje), da bi godinu i po poslije imala reviziju operacije. Zatim je imala obostranu operaciju hernije (u narodu poznatije kao bruh ili kila). A u međuvremenu, pored redovnih kontrola, kako roditelji kažu, nisu sigurni koliko puta su posjećivali doktore.

“Dana kada osmijeh zamjenjuje briga ima i danas i svjesni smo da će ih biti još. Ali naše mrvice snagom svoje ljubavi čine da u komplikovanim situacijama jednostavnost njihove vedrine pobijedi. Naučile su nas kako se najsnažnije bori, voli, brine koliko je čovjek spreman na kompromise i požrtvovanje samo kada ima jak razlog za to. Najteže je iza nas”, kazuju roditelji.

Borko i Jelena neizmjerno su zahvalni porodici i bližnjima na podršci i pomoći koju su dobijali kada im je bila najpotrebnija.

Na naše pitanje znaju li objasniti ko su prijevremeno rođena djeca, Petra i Nikolija, s osmijehom koji razoružava, odgovaraju: “To smo mi, mi smo bizanci (blizanci)”. I tada shvatite da male stvari zaista postaju važnije od velikih ciljeva.

Aktivnosti Udruženja “Mrvice” za 17. novembar

  • 9.00 – Polaganje cvijeća na spomenik “12 beba” i puštanje ljubičastih balona kod spomenika
  • 18.00 – Dječije pozorište Republike Srpske
  • * Predstava za djecu “Kralj Žabac”
  • * Otvaranje izložbe fotografija dječjeg fotografa Lenke Keleman
  • “Mrvice od rođenja i borbe za život do odraslih ljudi”
  • 18.15 – Pres-konferencija Udruženja povodom 17. novembra, Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece
  • 19.00 – Koktel i uručenje zahvalnica prijateljima Udruženja, te animacije za djecu
  • 19.00 – 00.00 – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske svijetliće ljubičastom svjetlošću u znak podizanja svijesti o prijevremeno rođenoj djeci

Statistike

Sa UKC RS kazali su da se, prema zvaničnim statistikama, u svijetu godišnje prijevremeno rodi od osam do 12 odsto djece. Od ukupnog broja rođene djece u UKC RS, procenat prijevremeno rođene djece je oko 12 odsto, uzimajući u obzir činjenicu da se sve trudnice iz drugih porodilišta kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u ovu ustanovu.

Ove godine, do oktobra, na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti (Odljeljenje intenzivne njege i terapije i Odjeljenje patološke neonatologije sa prematuritetom) primljeno je 300 prijevremeno rođenih beba, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine, kada je prije vremena rođeno 238 beba.

(Nezavisne)